Δευτέρα 27.06.2022
More

  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση εισφορών – Τι αλλάζει στα εισοδήματα

  Την κατάργηση της καταβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2021 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

  Ωστόσο, από αυτήν θα εξαιρούνται τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

  Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς για το 2021 σημαίνει ότι χιλιάδες θα είναι οι μισθωτοί που θα δουν από τον Ιανουάριο μικρή μεν αλλά αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους.

  Ποιοι εξαιρούνται από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς

  Πέρα από τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών κατά την περίοδο της πανδημίας, από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι. Αυτή η κατηγορία επίσης δεν είχε εισοδηματικές απώλειες λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι συνταξιούχοι φέρεται να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ, όπου ούτως ή άλλως δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

  Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων.

  Ποιος κλάδος ευνοείται

  Κερδισμένοι φέρεται να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν και θα αναμένουν έως την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων στα μέσα του 2021, η αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα ευνοήσει περισσότερο αυτή την κατηγορία.

  Παραδείγματα

  Οι αλλαγές στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

  Μισθός 1.000 ευρώ: 3,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης, 10 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

  Μισθός 1.500 ευρώ: 16,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης, 15,5 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

  Μισθός 2.500 ευρώ: 71,5 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης, 26 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

  Οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

  Καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ: 176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης,1.300 ευρώ από το φόρο εισοδήματος Καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ: 676 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, 1.400 ευρώ από το φόρο εισοδήματος

  Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 έχει σκοπό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την ανάκαμψη του κλάδου, ο οποίος και έχει πληγεί από την πανδημία πολύ περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ