Παρασκευή 23.02.2024
More

  Πέντε νέα μέτρα για δανειολήπτες και τράπεζες

  Δέσμη 5 μέτρων για δανειολήπτες και τράπεζες, ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

  Στην παρουσίαση ενός πλαισίου πέντε μέτρων για δανειολήπτες και τράπεζες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

  Αναλυτικά

  1. Παράταση και επέκταση του σχήματος «Ηρακλής». «Μια τέτοια επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

  2. Εξετάζεται η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  3.Σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  4. Νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αυτό θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα 8 μηνών προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας».

  5. Επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότησης, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU. «Το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,4 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, και θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας».

  Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, τόνισε, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και συνολικά η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα «ξεκλειδώσει» την ουσιαστική επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, κατέληξε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ