Παρασκευή 20.09.2024
More

    Πώς θα μοιραστεί το νέο πακέτο των €2,5 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων

    Τα μέτρα θα ξεδιπλωθούν μέσα στον Απρίλιο

    Ένα ακόμα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλιο, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων. Λόγω όμως των δημοσιονομικών περιορισμών του Προϋπολογισμού, τα νέα μέτρα στήριξης θα εφαρμοστούν με αρκετούς κόφτες, κάτι που σημαίνει ότι κάτω από τη νέα ομπρέλα προστασίας θα μπουν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με όσα συνέβαιναν τους προηγούμενους μήνες.

    Τα κυβερνητικά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση στα μεγέθη του Προϋπολογισμού, που απέχουν πλέον θεαματικά από το αρχικό βασικό σενάριο, καθώς εκτινάσσονται οι δαπάνες, ελαττώνονται τα φορολογικά έσοδα, ενώ το ΑΕΠ υποχωρεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Το καθοδικό σπιράλ στην οικονομία λόγω της επέκτασης του lockdown στις κόκκινες περιοχές έχει αυξήσει κατά 50%, στα 750 εκατ. ευρώ, το εβδομαδιαίο κόστος των απωλειών από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μήνας καραντίνας στο λιανεμπόριο αφαιρεί εισπράξεις 1,4 δισ. ευρώ από τα  κρατικά ταμεία.

    Λόγω αυτής της κατάστασης η νέα ασπίδα προστασίας για την ανάσχεση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση αποδυναμώνεται για τους περισσότερους. Πρόκειται για τα προγράμματα: επιδότησης πάγιων δαπανών, «Γέφυρα 2» και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, για τα οποία θεσπίζονται νέα αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις προκειμένου να περιοριστεί το κόστος αυτού του λογαριασμού. Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση θα είναι απολύτως εστιασμένη στις επιχειρήσεις εκείνες που βάλλονται περισσότερο από την πανδημική κρίση και η βιωσιμότητά τους βρίσκεται στο κόκκινο. Πάντως η στροφή σε πιο στοχευμένη χρηματοδότηση έχει διαφανεί από τις αποφάσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, που άφησε εκτός 6 στις 10 επιχειρήσεις αλλά και από τις αναστολές Μαρτίου, όπου ως κριτήριο τέθηκε ο τζίρος του 2020, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός εταιρειών.

    Αναλυτικότερα οι νέες αυστηρότεροι κόφτες αφορούν τα εξής μέτρα που θα τρέξουν από τον Απρίλιο και μετά, τα οποία είναι:

    Πάγιες δαπάνες: Το νέο μέτρο επιδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη σε σε διαδικασία σχεδιασμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα μετρά μόνο τη μείωση του τζίρου, η οποία με βάση το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να είναι υψηλότερη από 30%, αλλά και το κατά πόσο ζημιώθηκαν οι εταιρίες. Η πρόταση είναι η κάλυψη να αφορά δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ. Παράλληλα, βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ο Προϋπολογισμός και οι οποίες εμποδίζουν γενναία ένεση ρευστότητας. Είτε μόνο μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κουπονιών που θα συμψηφίζουν οφειλές των επιχειρήσεων είτε ενίσχυση κατά 50% μετρητά -σε μία τέτοια περίπτωση θα στηρίζονται μια σειρά από δαπάνες, όπως λογαριασμοί, ενοίκια, λοιπά έξοδα- και 50% με τα κουπόνια.

    Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών,  το οποίο θα υλοποιηθεί βάσει αυστηρών  εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη μικρών επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα επιδοτεί τη δόση επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών. Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και το 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία όμως πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν με την τράπεζα. Το ποσοστό της επιδότησης θα βαίνει μειούμενο, όπως συμβαίνει και με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α’ κατοικία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Οσον αφορά τη διαδικασία των αιτήσεων, θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι για το α’ τρίμηνο του 2021, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

    Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Με κόφτες θα εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7, ενώ η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει  του  οποίου θα δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για  την κρατική ενίσχυση. Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ποια θα είναι  περίοδος αναφοράς  βάσει της οποίας θα  υπολογιστεί η μείωση του τζίρου. Η ουσιαστική  αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α’ τριμήνου του 2021, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας. Οπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείου, λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση δεν θα  γίνει με βάση τον τζίρο του 2020, αλλά  αυτόν  του 2019.

    Ενοίκια: Ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, το πλάνο για επανεκκίνηση της εστίασης προς το τέλος Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και το απόλυτο σκοτάδι για άλλες δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες δεξιώσεων κ.λπ. επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες ότι το μέτρο του κουρέματος ή και της απαλλαγής των ενοικίων επαγγελματικής μίσθωσης θα διατηρηθεί και τον Απρίλιο και βλέπουμε.

    Αυτό που πάντως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, υπενθυμίζοντας ότι θα καλυφθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σημαντικό μέρος από τις ζημίες που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καλυφθεί το σύνολο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ