Παρασκευή 20.05.2022
More

  Σχέδια για αμοιβή σε όσους αποκαλύπτουν φοροφυγάδες

  Οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν αποδείξεις μέσω εφαρμογής

  Αμοιβή ώστε οι φορολογούμενοι μέσω νέας εφαρμογής για κινητά να σκανάρουν αποδείξεις και να εντοπίζουν τη φοροδιαφυγή εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει επίσης αλλαγές και στη φορολοταρία.

  Σύμφωνα με το enikonomia.gr, μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphones, που αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμη σε Play Store και App Store, οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το QR code της απόδειξης από την καφετέρια, το εστιατόριο, το μπαρ ή το συνεργείο αυτοκινήτων και να διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο εάν είναι κανονική.

  Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) φέρεται δε να σχεδιάζει επιβράβευση σε όσους πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτό που συζητείται είναι είτε να δίνεται μπόνους, που θα ισούται με την αξία της απόδειξης, είτε ένα πριμ (πχ. 500 ευρώ).

  Οι καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα, (κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

  Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

  – Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί

  – Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία

  – Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή

  – Η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένη με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση)

  Κέρδη έως και 100.000 ευρώ από τη νέα φορολοταρία

  Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως, κάτι που το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αλλάξει με τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται, φτάνοντας φτάνουν έως και 50.000 ευρώ ενώ τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πρώτη κλήρωση –με το νέο καθεστώς- και κάθε μήνα από εκεί και πέρα, θα κληρώνονται σημαντικά ποσά, τα οποία θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ.

  Ειδικότερα με το νέο καθεστώς:

  – 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ,

  – 70 από 5.000 ευρώ,

  – 5 από 20.000 ευρώ και

  – ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ