Τρίτη 28.05.2024
More

  ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΕΚΑΣ -Φορολογικές δηλώσεις… όχι ακόμη

  IRIS, POS και φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι αλλαγές είναι αρκετές και οι προθεσμίες τρέχουν και πιέζουν τους φορολογούμενους.

  Ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας εξήγησε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προθεσμίες ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

  Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε πως προκειμένου να ενημερωθούν και να συνδεθούν υποχρεωτικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με συστήματα, όπως το IRIS, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου 2024 (η ημερομηνία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τις ημερομηνίες, που ήδη ισχύουν για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές).

  Συνολικά 850.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν τη σχετική υποχρέωση.

  Σύμφωνα με τον νόμο 5072/2023 θεσπίστηκε η υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών. Όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

  Η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών, μετά το πέρας της προθεσμίας, από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

  Αχ αυτές οι φορολογικές δηλώσεις…

  Κάθε χρόνο τα ίδια! Οι λογιστές φωνάζουν και το υπουργείο κωφεύει…

  Για ακόμη μια φορά ο χρόνος δεν φαίνεται να είναι αρκετός καθώς μέχρι στιγμής οι πλατφόρμες είναι κλειστές και αναμένεται να ανοίξουν στο τέλος του μήνα.

  «…δεν έχει γίνει το παραμικρό και όλα δείχνουν ότι ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός και θα χρειαστεί και το φθινόπωρο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», τονίζει ο κ. Μπέκας.

  Η  ΑΑΔΕ δηλώνει καθ’ όλα έτοιμη  για να ανοίξουν οι πλατφόρμες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023 αλλά οι λογιστές- φοροτεχνικοί δεν έχουν την ίδια αίσθηση. Μέσα σε όλα θα πρέπει οι φορολογούμενοι να θυμούνται ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία που πέρασε στα τέλη του 2023, η φορολογική διοίκηση θα «ράψει» εκ των προτέρων «κοστούμι» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς θα τους φορολογήσει με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα!

  Σε ερώτηση για το σκηνικό που επαναλαμβάνεται και που δεν διορθώνεται παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ένωσης Φοροτεχνικών ο κ. Μπέκας απάντησε «δεν θα θέλαμε να δικαιωνόμαστε… θα προτιμούσαμε να μας ακούν και να αντιλαμβάνονται ότι μπορούν τα πράγματα να γίνονται χωρίς τόσες καθυστερήσεις», απάντησε.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ