Παρασκευή 27.01.2023
More

  Στο 98% οι πιθανότητες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης

  Σχεδόν βέβαιη πλέον η προοπτική ύφεσης

  Ο υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων μηνών, οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία φαίνεται πως καθιστούν εξαιρετικά πιθανό πλέον το σενάριο της ύφεσης.

  Συγκεκριμένα, μοντέλο πιθανοτήτων της «Ned Davis Research» θεωρεί σχεδόν βέβαιη την παγκόσμια οικονομική ύφεση δίνοντας ποσοστό 98,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες άλλες φορές που το μοντέλο έδωσε τόσο υψηλή πιθανότητα ύφεσης ήταν το 2020, κατά τα lockdown λόγω της πανδημίας αλλά και πριν την τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

  «Αυτό δείχνει ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης είναι αυξημένος μέσα στο 2023», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Ned Davis Research σε έκθεσή τους την περασμένη Παρασκευή.

  Καθώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι.

  Επτά στους 10 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θεωρούν μια παγκόσμια ύφεση «κάπως πιθανή», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

  Δεδομένης της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, υπάρχουν ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ζωής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικής αναταραχή. Το 79% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένουν ότι η άνοδος των τιμών θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με το 20% που αναμένει αναταραχές και στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος.

   

  Με πληροφορίες από CNN

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ