Τετάρτη 21.10.2020
More

  Συν-εργασία- Τι ισχύει για τους εργαζόμενους, μισθούς και ωράρια

  Σε εφαρμογή τίθεται, από τις 15 Ιουνίου, το πρόγραμμα Συν-Εργασία που θα ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας

  Σε εφαρμογή τίθεται, από τις 15 Ιουνίου, το πρόγραμμα Συν-Εργασία που θα ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

  Αναλυτικά, το πρόγραμμα θα έχει ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τις 15 Οκτωβρίου, προβλέποντας μία σειρά ευνοϊκών όρων για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

  Μεταξύ άλλων, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για όσο δεν εργάζονται, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

  Μειωμένο ωράριο

  Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα μπορούν να μειώσουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους (όλων ή μέρους του προσωπικού), ακόμα και στο 50%, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Όσοι υπάλληλοι ενταχθούν στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα εισπράττουν μειωμένο μισθό, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου, αλλά το κράτος θα αναπληρώνει το 60% για το ίδιο διάστημα.

  Με τον τρόπο αυτό, η αναπλήρωση του εισοδήματος θα κυμαίνεται μεταξύ 83,5% και 100% του καθαρού μισθού, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 16,5% (για μεικτά μηνιαία εισοδήματα 1.000 – 1.200 ευρώ). Για όσους λαμβάνουν μεικτά έως και 700 ευρώ το μήνα η μείωση θα είναι μικρότερη, περίπου στο 7%.

  Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά τη συμμετοχή κράτους, υπολείπεται των 550 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και πάλι από το κράτος.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ενισχύεται με 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.

  Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση τουλάχιστον 20% στο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (ή στα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) και στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όσοι μισθωτοί είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.

  Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα προστατεύονται και από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Mέχρι και τις 31 Ιουλίου, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων και η ασφαλιστική κάλυψη θα παραμείνει στο 100% του ονομαστικού του μισθού.

  Ανάλογη θα είναι η συμμετοχή του κράτους και στην καταβολή του επιδόματος αδείας ενώ από τη Δευτέρα το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» θα αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο μηχανισμό της Συν-Εργασίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Κρίσιμη ημέρα για τη λήψη και νέων μέτρων

  Κρίσιμη ημέρα η σημερινή αφού θα κριθεί αν θα επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε περιοχές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα Ιωάννινα

  Ενίσχυση με μέσα καθαριότητας στα σχολεία

  Έχουν τη δυνατότητα προμηθειών σύμφωνα με τη σχολική επιτροπή

  Με συνεργασία η καθαριότητα στην παραλίμνια ζώνη

  Με συνεργασία θα γίνεται ο καθαρισμός της παραλίμνιας ζώνης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.