Κυριακή 21.07.2024
More

  Τι θα ισχύσει μετά τις 30 Ιουνίου με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ

  Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η κυβέρνηση σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ για μετά τις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει η διάρκεια του μέτρου.

  Υπενθυμίζεται πως ο καφές πωλείται με μειωμένο ΦΠΑ 13% έως και τις 30 Ιουνίου 2024, όταν και θα επιστρέψει στα βασικά επίπεδα του 24%.

  Αυτό ωστόσο, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τον καφέ, είναι μόνο το ένα από τα τρία σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

  Σύμφωνα με πηγές του newsit.gr στο υπουργείο Οικονομικών, ανοιχτά παραμένουν ακόμα δύο ενδεχόμενα, τα οποία προβλέπουν συνέχιση του μέτρου, συγκρατώντας έτσι την τιμή του από ενδεχόμενη άνοδο.

  Το πρώτο σενάριο αφορά στην 6μηνη παράταση του ΦΠΑ 13% για τουλάχιστον έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, και τότε να επανεξετάσει η κυβέρνηση το τι προτίθεται να κάνει.

  Το δεύτερο σενάριο αφορά στην μονιμοποίηση του μέτρου, κρατώντας τον ΦΠΑ του καφέ στο 13% επ’ αόριστον.

  Επισημαίνεται, πάντως, πως ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα σε συνέντευξη του δεσμεύτηκε πως η επειδή η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί διεθνώς, η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Ερωτηθείς, μάλιστα, αν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο να γίνει παράταση στη μείωση του ΦΠΑ απάντησε: «Πάρτε το όπως θέλετε».

  Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στις 27 Μαΐου, πως σε σχέση με το χρόνο των αποφάσεων για το ΦΠΑ στον καφέ, υπενθύμισε πως στις 21 Ιουνίου οριστικοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας από την Κομισιόν για την επόμενη τετραετία κι ως εκ τούτου θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να περιμένει έως τότε για να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις δύο εναπομείνασες κατηγορίες, ΦΠΑ και ταξί.

  Απομένει, λοιπόν, να φανούν και οι… λαγοί που θα βγάλει η Κομισιόν από τα καπέλο της, αλλά και το πώς θα δράσει το οικονομικό επιτελείο με την ελαφρώς αλλαγμένη σύνθεση του, έχοντας μάλιστα νωπό το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

  Sourcenewsit.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ