Σάββατο 13.04.2024
More

  ΥπΑΑΤ: Ξεκινούν αιτήσεις για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων

  Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για το Μέτρο 5.2

  Στις 7 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μέτρο 5.2 που αφορά τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων για τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας (περιοχή Δήμου Δομοκού) και των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου του Έβρου.π, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

  Ειδικότερα, η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αφορά την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

  Στόχος του εν λόγω Μέτρου, είναι να στηριχθεί η οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγική τους δραστηριότητα.

  Η υποβολή των αιτήσεων θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024, ώρα 15:00 ενώ θα γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.opsaa.gr/RDIIS .

  Ξεκινά η υλοποίηση του μέτρου 5.2

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την προκήρυξη το μέτρου δήλωσε: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινούμε την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα- πυρκαγιές του καλοκαιριού.

  Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, μετατρέποντας έτσι την κρίση σε ευκαιρία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ