Δευτέρα 22.04.2024
More

  Σε έξαρση ο κοκκύτης -Γιατί στοχεύει παιδιά και εγκύους

  Σε έξαρση βρίσκεται ο κοκκύτης στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρέπει να εξεταστεί πάλι το ενδεχόμενο εμβολιαμού

  «Ίσως πρέπει όλοι οι ενήλικες να ξαναδούμε το θέμα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα οι έγκυες», επισήμανε η παιδίατρος Άννα Παρδάλη

  Σε έξαρση βρίσκεται ο κοκκύτης στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρέπει να εξεταστεί πάλι το ενδεχόμενο εμβολιαμού των ενηλίκων και κυρίως των εγκύων.

  Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής Άννα Παρδάλη, «ίσως πρέπει όλοι οι ενήλικες να ξαναδούμε το θέμα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα οι έγκυες». Αναφερόμενη στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη, τόνισε πως τα βρέφη και έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν. Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2024, στη χώρα καταγράφηκαν 34 κρούσματα αλλά και ένας θάνατος βρέφους από επιπλοκές του κοκκύτη.

  Η κ. Παρδάλη μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην ΕΡΤ, επισήμανε πως για τις έγκυες υπάρχει σύσταση και οδηγία να εμβολιάζονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται καθολικά. «Είναι ένα νόσημα που προλαμβάνεται. Κάθε δέκα χρόνια, επτά με δέκα χρόνια, όπου μειώνονται, τελειώνουν τα αντισώματα από τον προηγούμενο εμβολιασμό, πρέπει όλοι να εμβολιάζονται για τον κοκκύτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, επισήμανε πως πρέπει να μιλήσουμε «για τον κοκκύτη, που είναι ένα θέμα αρκετά καινούργιο και για το οποίο όντως προβληματίζομαι προσωπικά γιατί στο λίγο διάστημα που ανακοινώθηκαν αυτά τα περιστατικά είναι μάλλον πολλά και έχουμε και ένα θάνατο ενός βρέφους».

  Τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοκκύτη

  Σύμφωνα με την παιδίατρο, πρέπει να εξεταστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα βρέφη. «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα βρέφη. Τα οποία βρέφη όταν γεννιούνται δεν έχουν αντισώματα. Τα αντισώματα του κοκκύτη, σε αντίθεση με άλλα αντισώματα, δεν μεταφέρονται εύκολα από τον πλακούντα στο μωρό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Τέλος η κ. Παρδάλη τόνισε πως «αυτό το μωρό μέχρι να γίνει 2, 4, 6 μηνών που θα αρχίσει να κάνει τα δικά του εμβόλια και να αποκτά αντισώματα, είναι εκτεθειμένο και θα το μεταφέρει το περιβάλλον. Θα το μεταφέρουν οι ανεμβολίαστοι γονείς, οι οποίοι ενδεχομένως θα το έχουν και συμπτωματικά, χωρίς να το ξέρουν».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ