Σάββατο 20.04.2024
More

    Διεκδικούν το δικαίωμα στο κυνήγι με τόξο και βέλος 

    Η Ένωση Τοξοκυνηγών Ελλάδος επισημαίνει, πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που απαγόρευσε από το 1993, τη συγκεκριμένη μέθοδο θήρας 

    Το δικαίωμα στην εκ νέου θεσμοθέτηση από την ελληνική Πολιτεία της άσκησης θήρας με τόξο και βέλος διεκδικεί η Ένωση Τοξοκυνηγών Ελλάδος, που καταγράφει μία αξιοσημείωτη δραστηριότητα τα δύο τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια των μελών της Ένωσης, που δραστηριοποιείται έντονα την τελευταία διετία, είναι, όπως εξήγησε ο Βασίλης Χατζηδαμιανός, σύμβουλος ασφαλείας της Ένωσης, να πείσει την ελληνική Πολιτεία για την αναγκαιότητα της επαναφοράς της συγκεκριμένης μεθόδου θήρας, με την Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία δεν επιτρέπεται το κυνήγι με τόξο και βέλος. Το κυνήγι με τόξο και βέλος επιτρεπόταν στη χώρα μας μέχρι το 1993, όταν μέσα σε μία νύχτα, καταργήθηκε και έκτοτε, οι ενδιαφερόμενοι και οι λάτρεις της συγκεκριμένης μεθόδου, υποχρεούνται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπου συνεχώς κερδίζει έδαφος.

    «Είναι μία μέθοδος με λιγότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα από ότι η παραδοσιακή μέθοδος με τη χρήση πυροβόλου όπλου, η οποία όμως πέραν των άλλων κερδίζει έδαφος τελευταία σε πολλές χώρες και για άλλους λόγους, που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα πυροβόλα όπλα. Στη Μαδρίτη έγινε πρόσφατα μία μεγάλη παρέμβαση με τοξοκυνηγούς, για την μείωση του αριθμού υβριδίων αγριόχοιρων στον αστικό ιστό της πόλης, όπου θανατώθηκαν 500 περίπου αγριόχοιροι, με τόξο και βέλος, καθώς ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για λόγους ασφάλειας και επικινδυνότητας τα πυροβόλα όπλα», ανέφερε ο κ. Χατζηδαμιανός.

    Εκπαίδευση και πιστοποίηση

    Η μέθοδος θήρας με τόξο και βέλος είναι πιο κοντά στο αρχέγονο παραδοσιακό κυνήγι, όμως δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς ο κυνηγός θα πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένος και για τη χρήση του τόξου, αλλά και για τις συνθήκες επιβίωσης και παροχής πρώτων βοηθειών.

    «Υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που ενδιαφέρεται να ασκήσει θήρα με τόξο και βέλος και πολλοί παρακολουθούν τα μαθήματα και τα στάδια της εκπαίδευσης και αναγκάζονται για να θηρεύσουν, να πάνε σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Ελπίζουμε να πείσουμε την Πολιτεία, ώστε με συγκεκριμένους όρους και κανόνες, όπως ισχύουν παντού στον κόσμο, να επαναφέρουμε και να θεσμοθετήσουμε εκ νέου την άσκηση θήρας με τόξο και βέλος», σημείωσε ο κ. Χατζηδαμιανός.
     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ