Σάββατο 20.07.2024
More

  Ερευνητές κατέγραψαν τις πρώτες εικόνες νεογέννητου λευκού καρχαρία (βίντεο)

  «Ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης των καρχαριών» σχολίασε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

  Ερευνητές στην Καλιφόρνια κατέγραψαν για πρώτη φορά ίσως έναν νεογέννητο λευκό καρχαρία, σε πλάνα που τραβήχτηκαν από drone.

  Ο νεογέννητος λευκός καρχαρίας δεν είχε αποτυπωθεί ποτέ σε πλάνα- εκτός συνθηκών αιχμαλωσίας- αλλά τον περασμένο Ιούλιο ο κινηματογραφιστής άγριας ζωής Carlos Gauna και ο Phillip Sternes, ένας διδακτορικός φοιτητής βιολογίας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, παρατήρησαν κάτι το αναπάντεχο στις ακτές ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα.

  Η κάμερα από drone κατέγραψε έναν ολόλευκό καρχαρία μήκους σχεδόν 1,5 μέτρου. Το λευκό του χρώμα ήταν περίεργο και ασυνήθιστο καθώς οι λευκοί καρχαρίες συνήθως είναι λευκοί από κάτω και γκρι από πάνω.

  «Μεγεθύναμε τις εικόνες, τις βάλαμε σε αργή κίνηση και συνειδητοποιήσαμε ότι ο καρχαρίας είχε μία λευκή μεμβράνη καθώς κολυμπούσε» είπε ο Sternes. «Θεωρώ ότι ήταν ένας νεογέννητος λευκός καρχαρίας και αυτό ήταν αμνιακό υγρό».

  Οι Sternes και Gauna, που κινηματογραφούν καρχαρίες σε όλον τον κόσμο και τα αναρτούν στο Youtube, με εκατομμύρια views, κατέγραψαν τα ευρήματά τους σε ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Biology of Fishes. Στο άρθρο τους παραδέχονται ότι η λεπτή λευκή μεμβράνη, που εμφανιζόταν πίσω από τον καρχαρία, θα μπορούσε να ήταν το αποτέλεσμα μιας δερματικής πάθησης, αλλά πιστεύουν ότι ήταν ένας νεογέννητος λευκός καρχαρίας. Ο καρχαρίας που είδαν είχε το μέγεθος και την εμφάνιση ενός νεογέννητου.

  Ο Gauna είπε ότι είχε παρατηρήσει προηγουμένως μεγάλους λευκούς καρχαρίες στην περιοχή που φαινόταν ότι εγκυμονούσαν και ο νεογέννητος καρχαρίας εμφανίστηκε μέσα στο χρονικό περιθώριο, που θα δικαιολογούσε την ύπαρξη νεογέννητων. Στη δήλωσή του το πανεπιστήμιο, περιέγραψε το εύρημα ως «ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης των καρχαριών. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει πού γεννήθηκαν, ούτε κάποιος έχει δει ζωντανό νεογέννητο καρχαρία».

  Υποψιάζονται ωστόσο ότι το μωρό που κατέγραψαν θα ήταν λίγων ημερών ή ωρών. «Παρά το έντονο ενδιαφέρον για αυτούς τους καρχαρίες, κανείς δεν έχει δει μια γέννηση ή έναν νεογέννητο καρχαρία στη φύση», είπε ο Sternes. «Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε για αυτό, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή ενδείκνυται για γεννήσεις».

  Οι ειδικοί χαιρέτησαν το εύρημα και έκαναν λόγο για «εξαιρετικά σημαντική» παρατήρηση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ