Τετάρτη 07.06.2023
More

  Τα μέτρα φέρνουν μείωση των ρύπων και καθαρή ατμόσφαιρα

  Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα μειώθηκε, μετά τη λήψη των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  

  Οι τιμές των συγκεντρώσεων των ρύπων εμφάνισαν μείωση από την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ επηρεάστηκαν σημαντικά ιδιαίτερα το διάστημα 16-18 Μαρτίου, όταν κλιμακώθηκαν τα μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας.

  Με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου- όταν έκλεισαν τα σχολεία- έως και 18 Μαρτίου 2020, με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται συνολική μείωση της τάξης του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) η μείωση φθάνει στο 6,1%.

  Ιδιαίτερα το τριήμερο 16-18 Μαρτίου, όταν εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι ρύποι των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 48,8%.

  Κάτι παρόμοιο έχει παρατηρηθεί και στην Ιταλία. Μετά τη μαζική καραντίνα που επιβλήθηκε, τα επίπεδα ρύπανσης μειώθηκαν δραστικά, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας, κάτι που καταγράφηκε και από δορυφόρο. Αλλά και στη Βενετία, οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι μετά την καραντίνα τα νερά στα κανάλια φαίνεται να έχουν καθαρίσει για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.

  «Το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα των τελευταίων τριών ημερών, είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική επιρροή όσον αφορά τη συγκέντρωση των ρύπων», δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

  «Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων επηρέασαν τις τιμές σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο, για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να τα παρακολουθήσουμε σε βαθύτερο χρονικό διάστημα», τονίζει ο ίδιος.

  Βέβαια, σημειώνει, τα μέτρα δεν είναι μόνιμα. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι το θετικό είναι πως το προσεχές διάστημα θα έχουμε ρύπους πολύ χαμηλότερους από τα επισφαλή όρια. «Μακάρι να μην είχαμε αυτή την κατάσταση και να μη μειωνόταν κατ΄ αυτόν τον τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας», σχολίασε ακόμη.

  Για τη σύγκριση των τιμών έχουν επιλεγεί από το Τμήμα Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, οι σταθμοί κυκλοφορίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Πατησίων και Αριστοτέλους καθώς και ο περιαστικός σταθμός Γεωπονική.

  «Τα επίπεδα των εκπομπών από την κυκλοφορία των οχημάτων θεωρείται βέβαιο ότι έχουν επηρεαστεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον covid 19, σε σχέση με προηγούμενες χρονικές περιόδους. Οι συγκεντρώσεις των ρύπων, όμως, στην ατμόσφαιρα είναι συνάρτηση όχι μόνο των εκπομπών αλλά και της ατμοσφαιρικής χημείας και φυσικής», επισημαίνει το ΚΑΠΑ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ