Πέμπτη 21.10.2021
More

  Οι πρώτοι πελαργοί έφτασαν στα Γιάννενα

  Την Τετάρτη κατέφθασε ο πρώτος στη φωλιά της Ελεούσας

  Την Τετάρτη κατέφθασε ο πρώτος στη φωλιά της Ελεούσας η οποία είχε καθαριστεί με τη συνεργασία του Φορέα Λίμνης, της ΔΕΗ και του Δήμου Ζίτσας

  Ο πρώτος πελαργός στην περιοχή έφτασε την Τετάρτη και εγκαταστάθηκε στη φωλιά της Ελεούσας, σταθερός στο ραντεβού του και από τους πρώτους που καταφθάνει κάθε χρόνο. Ο πελαργός έχει ήδη αρχίσει την επισκευή της φωλιάς περιμένοντας το ταίρι του.

  Το γεγονός καταγράφει ο Φορέας της Λίμνης που σημειώνει ακόμα ότι στη φωλιά της Ελεούσας φέτος πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και τον Δήμο Ζίτσας.

  Καθώς κάθε χρόνο οι πελαργοί προσθέτουν νέο υλικό για να διαμορφώσουν τη φωλιά τους, σταδιακά οι φωλιές αποκτούν μεγάλο βάρος και ειδικά σε περιπτώσεις που είναι φτιαγμένες πάνω σε τεχνητή βάση υπάρχει ο φόβος η βάση να μην αντέξει το βάρος της. Η φωλιά της Ελεούσας ήταν μία τέτοια περίπτωση, όπου υπήρξε ανάγκη καθαρισμού της με αφαίρεση υλικού.

  Με συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και του Δήμου Ζίτσας πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός της φωλιάς από τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων στις 20 Φεβρουαρίου.

  Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες εργασίες καθαρισμού ή συντήρησης της φωλιάς πρέπει να πραγματοποιούνται όταν οι πελαργοί έχουν εγκαταλείψει τις φωλιές τους έτσι ώστε να μην νιώσουν απειλή από τον άνθρωπο κα υπάρξει κίνδυνος εγκατάλειψης της. Δυστυχώς, όπως αναφέρεται, μέσα στη φωλιά εντοπίστηκαν πολλά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα, παπούτσια κ.α.) τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς.

  Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και τον καθαρισμό της φωλιάς, και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης Γεώργιο Λιόλιο καθώς και το τεχνικό προσωπικό Μάκη Κωνσταντίνο και Βλάχο Γεώργιο.

  Επίσης ο Φορέας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Ζίτσας και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Φώτη Ράρρα για την συνεργασία και το ενδιαφέρον που έδειξε τόσο για τη ασφάλεια των πολιτών όσο και των πελαργών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ