Τετάρτη 24.04.2024
More

  Οι σαύρες της Ελλάδας είναι ακίνδυνες, όχι δηλητηριώδεις (βίντεο)

  Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια ποικιλία από σαύρες

  Πρόκειται για ερπετά που ανήκουν στην άγρια πανίδα και είναι προστατευόμενα είδη. Εδώ και χρόνια οι σαύρες και ειδικά τα σαμιαμίδια και τα λιακόνια, δέχονται έναν ανελέητο πόλεμο, καθώς υπάρχει μία τελείως ανυπόστατη φήμη ότι έχουν δηλητήριο και είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

  Σύμφωνα με την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρία έχουν ακουστεί τα απίστευτα για αυτές τις σαύρες. «Ότι δαγκώνουν, ότι άμα σε φτύσουν τυφλώνεσαι, ότι γεμίζεις σπυριά και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα χρόνια ένας τεράστιος αριθμός αυτών των πλασμάτων έχει εξολοθρευτεί από εντομοκτόνα, μυγοσκοτώστρες, σκούπες, σφουγγαρίστρες, παντόφλες, σαγιονάρες. Και είναι καιρός να μπει ένα τέλος».

  Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δηλητηριώδεις σαύρες

  Καμία σαύρα δεν έχει δηλητήριο, καμία σαύρα δεν είναι τοξική, καμία σαύρα δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Αντιθέτως, όλες οι σαύρες τρέφονται κυρίως με βλαβερά για τον άνθρωπο έντομα που σημαίνει ότι είναι χρήσιμα και ωφέλιμα ερπετά.

  Μάλιστα η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρία δημιούργησε ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ με συντελεστές τον Στάθη Νικολακόπουλο και το Media Lab του Δήμου Ηλιούπολης για την ηχογράφηση και την μίξη του ήχου, τον Ηλία Ηλιάδη http://www.elischord.gr για το μοντάζ.

  Σενάριο, κείμενα, εκφώνηση, επιμέλεια project: Αγγελική Παναγιωτοπούλου
  Βίντεο: Ηλίας Στραχίνης, Μαρία Δημάκη, Γιάννης Ιωαννίδης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ