Πέμπτη 25.07.2024
More

  Ορατός ο κίνδυνος να μην εξαλειφθεί το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία

  Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και των πολέμων

  Η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις βάζουν εμπόδια στην επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του AIDS/HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

  Οι αυξανόμενες προκλήσεις, που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις, σημαίνει ότι ο κόσμος είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει το AIDS/HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία ως το 2030, αν δεν κάνει «εξαιρετικά βήματα», εκτίμησε ο Πίτερ Σαντς εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

  Για παράδειγμα, η ελονοσία εξαπλώνεται σε πιο ορεινές περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν πολύ κρύες για να επιβιώσει το κουνούπι που μεταδίδει την ασθένεια.

  Από την άλλη, ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, φέρνουν τα συστήματα υγείας στα όριά τους, εκτοπίζουν ολόκληρες κοινότητες, προκαλούν εξάρσεις επιδημιών και διακόπτουν την παροχή θεραπειών σε διάφορα μέρη, σημειώνει η έκθεση.

  AIDS/HIV, ελονοσία, φυματίωση: Προβλήματα και λόγω της πολιτικής αστάθειας
  Όσον αφορά την πολιτική αστάθεια σε χώρες που είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών, σε  χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ ακόμη και η πρόσβαση στις ευάλωτες κοινότητες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της γενικευμένης κατάστασης.

  Ωστόσο, ο Σαντς επεσήμανε ότι υπάρχουν και θετικά, όπως για παράδειγμα ότι το 2022, 6,7 εκατ. άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για τη φυματίωση στις χώρες που επενδύει το Παγκόσμιο Ταμείο, 1,4 εκατ. ανθρωποι περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.

  Το Ταμείο βοήθησε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον ιό HIV σε 24,5 εκατ. ανθρώπους και διένειμε 220 εκατ. κουνουπιέρες.

  Το Παγκόσμιο Ταμείο δέχεται επικρίσεις από ειδικούς στη φυματίωση επειδή δεν αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του στην ασθένεια αυτή, που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τις άλλες δύο με τις οποίες ασχολείται η υπηρεσία.

   

  Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ