Παρασκευή 09.12.2022
More

  Περίπου 600.000 έφτασαν τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα- «Πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες»

  Σε εξέλιξη επιχείρηση μείωσης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων σε όλη την Ελλάδα

  Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον καλλιεργητές αλλά και οδηγοί λόγω του αυξημένου αριθμού αγριογούρουνων σε όλη τη χώρα, καθώς υπολογίζεται ότι πανελλαδικά αγγίζουν τις 550 με 600 χιλιάδες.

  Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, Χαράλαμπος Βασιλειάδης εξηγεί ότι τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν εθελοντικά στην επιχείρηση μείωσης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, μετά την σχετική απόφαση του Υπουργείου περιβάλλοντος και του τοπικού δασαρχείου, καθώς η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο το τελευταίο διάστημα.

  «Οι καλλιεργητές είναι σε απόγνωση. Δεκάδες στρέμματα από καλαμπόκια, ηλιόσπορο και μπιζέλια έχουν καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες επιδρομές αγριογούρουνων. Η επιχείρηση μείωσής τους, γίνεται και για λόγους οδικής ασφάλειας. Πριν από λίγο καιρό είχε σημειωθεί ένα δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Δοϊράνης, όταν μια αγέλη αγριογούρουνων διέσχισε το δρόμο, προκαλώντας τη σύγκρουση τριών αυτοκινήτων» σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.

  Πλάνο και σχέδιο δράσης από το δασαρχείο

  «Από τη στιγμή που έχει νομοθετηθεί αυτή η δυνατότητα, έχει γίνει μελέτη σε πανελλαδικό επίπεδο και όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, δίνονται αντίστοιχες οδηγίες ώστε να μην γίνει ασύδοτη εξόντωσή τους», δήλωσε ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτσας.

  «Καθορίζονται περιοχές με συντεταγμένες, στις οποίες ορίζεται και ο αριθμός των θηραμάτων που πρέπει να θανατωθούν. Στη δική μας περιοχή συγκεκριμένα, έχουμε οδηγία να απομακρύνουμε έως 97 θηλυκά αγριογούρουνα και 224 συνολικά, μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έως 14 Σεπτεμβρίου», προσθέτει.

  Μετά τη θανάτωση των αγριόχοιρων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κιλκίς παίρνει δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης ελέγχου για την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής, στους εργαστηριακούς ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα.

  Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου που συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν αποφασίσει πως το κρέας των αγριογούρουνων από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλο, θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς.

  550 με 600 χιλιάδες τα αγριογούρουνα στη χώρα

  Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Κυνηγών Νικόλαος Σταθόπουλος σημειώνει ότι το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και προκαλεί έντονη ανησυχία.

  «Με καταμετρήσεις και αναγωγή έχουμε καταγράψει πανελλαδικά 550 με 600 χιλιάδες αγριόχοιρους σε όλη τη χώρα. Για να επανέλθει η φυσιολογική εικόνα πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες ενώ μέχρι στιγμής έχουν θηρευτεί μόλις 60 χιλιάδες», λέει ο κ. Σταθόπουλος, σημειώνοντας πως επιχειρήσεις γίνονται σε όλη τη Ελλάδα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ