Σάββατο 18.01.2025
More

    Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη άνοδος θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες

    Η θερμοκρασία αυξήθηκε περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου

    Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί άνω του διπλάσιου από το παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παρουσιάζοντας την ταχύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο της γης, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    Στην Ευρώπη η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία από το 1991, έχει διαπιστώσει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ και η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχετική έκθεσή τους.

    Ως αποτέλεσμα, οι παγετώνες των Άλπεων έχασαν 30 μέτρα πάχους πάγου μεταξύ 1997 και 2021, ενώ το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει γρήγορα και συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

    Η έκθεση προειδοποίησε ότι, ανεξάρτητα από τα μελλοντικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη με ρυθμό που υπερβαίνει τις παγκόσμιες μεταβολές της μέσης θερμοκρασίας.

    «Η Ευρώπη παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων» δήλωσε ο επικεφαλής του WMO Petteri Taalas.

    Ευάλωτοι

    Στην έκθεση μελετήθηκαν στοιχεία έως και το 2021, και φάνηκε πως την περσινή χρονιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καταιγίδες, οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους και επηρέασαν, άμεσα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα, ενώ προκάλεσαν και μεγάλες οικονομικές καταστροφές, που εκτιμώνται άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την ίδια περίοδο, υπήρξαν ωστόσο και θετικά στοιχεία, όπως οι επιτυχίες ευρωπαϊκών κρατών στον πόλεμο κατά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι εν λόγω εκπομπές μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο μεταξύ 1990 και 2020, και το μπλοκ έχει θέσει καθαρό στόχο μείωσης κατά 55% για το 2030.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη είναι, επίσης, μία από τις πιο προηγμένες περιοχές όσον αφορά τη διασυνοριακή συνεργασία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

    Η «ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ευάλωτη στην κλιματική μεταβλητότητα και αλλαγή» δήλωσε ο Carlo Buontempo, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) του Copernicus. Ο ίδιος, όμως, συμπλήρωσε πως η «βρίσκεται, επίσης, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την προσαρμογή στο νέο κλίμα με το οποίο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ζήσουν».

    Ωστόσο, η ήπειρος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. «Φέτος, όπως και το 2021, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης έχουν πληγεί από εκτεταμένους καύσωνες και ξηρασία, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές» δήλωσε ο Taalas, αναφερόμενος, επίσης, «στον θάνατο την και καταστροφή» από τις περσινές «σημαντικές πλημμύρες».

    Και για το μέλλον, η έκθεση προειδοποίησε ότι, ανεξάρτητα από το σενάριο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, «η συχνότητα και η ένταση των ακραίων θερμών φαινομένων (…) προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται».

    Με πληροφορίες από France24/AFP

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ