Πέμπτη 30.05.2024
More

  Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψουν Έλληνες επιστήμονες για την ολική έκλειψη Ηλίου

  Η έκλειψη θα μπορεί να παρατηρηθεί από περιοχές του Μεξικού, της Βόρειας Αμερικής αλλά και του Καναδά

  Η έκλειψη αναμένεται τη Δευτέρα και θα μπορεί να παρατηρηθεί από περιοχές του Μεξικού, της Βόρειας Αμερικής αλλά και του Καναδά

  Στις ΗΠΑ θα βρεθούν Έλληνες επιστήμονες προκειμένου να παρατηρήσουν την ολική έκλειψη Ηλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

  Η ολική έκλειψη σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ξεκινήσει από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού, κατά τις 11:00 το πρωί. Για την παρατήρησή της, ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα θα ταξιδέψουν άλλοι στην Αμερική και άλλοι στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.

  Για την ολική έκλειψη του Ηλίου, θα μεταβεί στις ΗΠΑ, ο αστροφυσικός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κοσμάς Γαζέας, ο οποίος θα βρίσκεται στην περιοχή του Τέξας των ΗΠΑ εκπροσωπώντας το Τμήμα Φυσικής και στο Ντουράνγκο του Μεξικού ομάδα παρατηρητών και επικεφαλής τον αστροφωτογράφο Αντώνη Φαρμακόπουλο.

  Ο αστροφυσικός Κοσμάς Γαζέας, Αστροφυσικός θα βρίσκεται στην περιοχή του Τέξας των ΗΠΑ εκπροσωπώντας  το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της αποστολής του είναι ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Οι μετρήσεις που θα λάβει κατά τη διάρκεια του φαινομένου αποσκοπούν στη  μελέτη των ατμοσφαιρικών μεταβολών στο ευρύτερο περιβάλλον, λόγω της  απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας που θα συμβεί κατά την έκλειψη.

  Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Δρ. Κώστας Τζιότζιου, ερευνητής Ηλιακής Φυσικής και η Δρ. Φιόρη –Αναστασία Μεταλληνού Διαστημική Φυσικός από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, θα παρατηρήσουν την έκλειψη από το San Antonio του Τέξας και από το Durango του Μεξικού αντίστοιχα.

  Όπως ενημερώνουν, οι ηλιακές εκλείψεις παρατηρούνται όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα από τον Ήλιο και την Γη και τα τρία ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται. Καθώς η φαινόμενη διάμετρος του Ηλίου είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της Σελήνης, για έναν παρατηρητή από τη Γη, ο Ήλιος κρύβεται εντελώς από τη Σελήνη. Οι περιοχές του πλανήτη από τις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε μια ηλιακή έκλειψη βρίσκονται σε ένα σχετικά μικρού εύρους μονοπάτι, στο λεγόμενο μονοπάτι της έκλειψης.

  Στην Ελλάδα, ολική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή στη χώρα θα πραγματοποιηθεί το 2088, ενώ το 2030 θα πραγματοποιηθεί μια δακτυλιοειδής. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη φορά που παρατηρήσαμε ολική έκλειψη Ηλίου στη χώρα μας ήταν το 2006 από το Καστελόριζο.

  Πού θα είναι ορατή η ολική έκλειψη και ποιες ώρες
  στο Βόρειο ημισφαίριο

  Η ολική έκλειψη Ηλίου θα ξεκινήσει από τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό ωκεανό και θα διασχίσει διαγώνια τις ΗΠΑ, μέχρι τις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να παρακολουθήσει ο κόσμος την ολική έκλειψη ηλίου θα είναι η περιοχή του Νιαγάρα, στους διάσημους καταρράκτες από την καναδική πλευρά.

  Καθώς οι αρχές περιμένουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου εκείνη την ημέρα, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μερική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή σχεδόν σε όλες τις ΗΠΑ, κάποια στιγμή, καιρού επιτρέποντος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ