Σάββατο 18.09.2021
More

  Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες

  Διαδιδικτυακή εκδήλωση του εργαστηρίου Οικολογίας του Τμήματος ΒΕΤ

  Οι φοιτητές του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών που παρακολούθησαν το μάθημα «Πολιτισμική Οικολογία» (διδάσκουσα Καλλιόπη Στάρα) και το μάθημα «Προέλευση και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών» (διδάσκων JohnM. Halley) απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα με εργασίες που εμβαθύνουν στους λόγους που η κατανάλωση διάφορων «εξωτικών» πιάτων έχει επηρεάσει την κατάσταση διατήρησης συγκεκριμένων ειδών.

  Η αξιοποίηση πληθώρας ζωικών ειδών ανά τον κόσμο θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού που συνεχίζουν να μαστίζουν πολλές περιοχές παρά τους διεθνείς στόχους για καταπολέμησή τους. Τα άγρια ζώα έχουν αποτελέσει ιστορικά μοναδική και αναντικατάστατη πηγή πρωτεϊνών και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τοπικές διατροφικές πρακτικές, παραδόσεις και τελετουργίες. Όμως η σύγχρονη εμπορευματοποίηση τέτοιων ειδών σχετίζεται με την ανάδυση ασθενειών, απειλές εξαφάνισης ειδών και δημιουργεί νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες για την διαχείρισή τους.

  Στα παραδείγματα που μελετήθηκαν φαίνεται ότι οι νοσηρότητες, επιδημιολογικές ή οικολογικές, που προκύπτουν για ανθρώπους και ζώα δεν σχετίζονται μόνο με την ταυτότητα των ειδών που χρησιμοποιούνται. Οι περισσότεροι παραδοσιακοί τρόποι διαχείρισης των ειδών δεν δημιουργούν πολλά προβλήματα, αλλά πλέον πολλά είδη από τροφή ντόπιων, συχνά φτωχών κοινοτήτων, γίνονται πιάτα πολυτελείας και πωλούνται ακριβά σε απομακρυσμένες αγορές, υποταγμένα σε αυξημένη ζήτηση που συχνά εξαντλεί τους άγριους πληθυσμούς.

  Αυτή η εντατικοποιημένη επαφή με την άγρια ζωή έχει ως συνέπεια την ανάδυση ολοένα και περισσότερων μολυσματικών ασθενειών που οδήγησαν σε επιδημίες με αποκορύφωμα την πανδημία του SARS-CoV-2, ενώ το διεθνές εμπόριο και οι σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης τέτοιων ασθενειών. Η προσπάθεια των φοιτητών αποσκοπεί να συνδράμει στην βαθύτερη κατανόηση της χρήσης και κατάχρησης της άγριας ζωής που έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην βιοποικιλότητα όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ