Σάββατο 07.12.2024
More

    Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά

    Περιβαλλοντικό σημείο καμπής – Οι εκτεταμένες φωτιές άλλαξαν την άλλοτε «λυτρωτική» ισορροπία

    Για πρώτη φορά, επιστήμονες επιβεβαιώσαν ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλέον εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από όσο είναι ικανό να απορροφήσει.

    Κατά το παρελθόν, το αχανές δάσος λειτουργούσε σαν «καταβόθρα» άνθρακα, απορροφώντας τις εκπομπές αερίων που επηρεάζουν την κλιματική κρίση. Όμως η εικόνα είναι πια πολύ διαφορετική και ο ίδιος πράσινος γίγαντας προκαλεί την επιτάχυνση της κρίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Η επικεφαλής της έρευνας, Luciana Gatti, από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας εξηγεί: «Το πρώτο πολύ κακό νέο είναι ότι το δάσος που καίγεται παράγει περίπου τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά. Το δεύτερο κακό νέο είναι ότι περιοχές με αποψίλωση σε έκταση 30% και άνω, καταγράφουν δεκαπλάσιες εκπομπές άνθρακα από τις περιοχές που η αποψίλωση του δάσους είναι μικρότερη του 20%».

    Οι εκπομπές από τον Αμαζόνιο αντιστοιχούν σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και στην πλειονότητά τους οφείλονται στις φωτιές, πολλές από τις οποίες μπαίνουν σκόπιμα. Συχνά οι φωτιές αποσκοπούν στον «καθαρισμό» της γης για την παραγωγή σόγιας ή μοσχαρίσιου κρέατος.

    Αλλά και πέρα από τις φωτιές, οι ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πλημμύρες έχουν ως αποτέλεσμα ο νοτιοανατολικός Αμαζόνιος να έχει μετατραπεί σε πηγή διοξειδίου του άνθρακα αντί για «απορροφητήρα».

    Από το 1960, τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων και ο Αμαζόνιος έπαιξε νευραλγικό ρόλο, ως το μεγαλύτερο τροπικό δάσος. Η απώλειά του, αποτελεί μια ηχηρή «καμπάνα» πως η περικοπή των αέριων ρύπων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, σημειώνουν οι επιστήμονες.

    Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει επικριθεί σκληρά που ενθαρρύνει την αποψίλωση των δασών οδηγώντας σε ρεκόρ 12ετίας, την ώρα που και οι πυρκαγιές προκαλούν την μέγιστη καταστροφή από τον Ιούνιο του 2007.

     

    Με πληροφορίες από Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ