Τετάρτη 03.03.2021
More

  Άδικη εξαίρεση επιχειρήσεων από μέτρα στήριξης λόγω ΚΑΔ

  Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την άδικη εξαίρεση επιχειρήσεων από μέτρα στήριξης λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

  Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών Α.1053/2020 και Α.1054/2020 που προβλέπουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις (παράταση πληρωμών οφειλών σε ΔΟΥ και ΦΠΑ) που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, τίθεται ως προϋπόθεση να έχουν στις 20/03/2020 ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα.

  Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο κύριος ΚΑΔ μιας επιχείρισης μπορεί να εξαιρείται από τις δραστηριότητες που επωφελούνται αλλά οι δευτερεύοντες ΚΑΔ της ίδιας επιχείρησης να εμπίπτουν. Η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης σίγουρα επιβάλλεται να γίνει και για τις δευτερεύουσες δραστηριότητες, όμως οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Η εξαίρεση αυτών των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη επιβίωση τους.

  Η σημερινή επιχειρηματικότητα έχει πολλαπλές δραστηριότητες, και πολλές φορές επεκτείνεται σε διαφορετικούς τομείς, διατηρώντας συνήθως τον ΚΑΔ της αρχικής επαγγελματικής ενασχόλησης και αναπτύσσοντας δευτερεύοντες. Είναι μάλιστα πολύ συνηθισμένο, οι δευτερεύουσες δραστηριότητες, ως νεώτερες, να είναι πολύ σημαντικότερες από την αρχική, τόσο από άποψη τζίρου όσο και απασχόλησης.

  Επειδή το πρόβλημα είναι ζήτημα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις με δευτερεύοντες ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία.

  Επειδή είναι απόλυτη ανάγκη να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης όλες οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή έχουν μεγάλη πτώση τζίρου.

  Επειδή το συγκεκριμένο πρόβλημα αναδεικνύει πως το εύρος των επιχειρήσεων που χρειάζονται στήριξη είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ