Τρίτη 21.05.2024
More

  Άλλοι 4.000 ομογενείς θα ψηφίσουν από το εξωτερικό στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

  Απέκτησαν δικαίωμα ψήφου από τη χώρα διαμονής τους και οι ομογενείς που έκαναν αίτηση από τις 11 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου

  Αυξημένος κατά 4.000 θα είναι ο αριθμός των κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις νέες κάλπες της 25ης Ιουνίου.

  Πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ομογενών το χρονικό διάστημα μεταξύ της 11ης Απριλίου και της 17ης Μαΐου και δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στις κάλπες της περασμένης Κυριακής (21/5). Σε αυτές, υπενθυμίζεται ότι ψήφισαν 18.203 από τους συνολικά 22.857 ομογενείς που ήταν εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους.

  Η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι δικαίωμα για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό έχουν οι ομογενείς που υποβάλλουν σχετική αίτηση (στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα apodimoi.gov.gr) 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

  Οι προηγούμενες εκλογές, ως γνωστόν, προκηρύχθηκαν στις 23 Απριλίου και, ως εκ τούτου συμμετείχαν όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση έως τις 11 Απριλίου, ενώ οι επερχόμενες κάλπες αναμένεται να προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου και άρα δικαίωμα συμμετοχής απέκτησαν όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 17 Μαΐου.

  Στη φάση αυτή, πάντως, δεν είναι ξεκάθαρος ο συνολικός αριθμός που έχει δικαίωμα να ψηφίσει στη νέα εκλογική διαδικασία, καθώς είναι ακόμη ενεργή η δυνατότητα διαγραφής ή και αναστολής της εγγραφής στους καταλόγους για όσους προτίθενται να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν εδώ το εκλογικό δικαίωμά τους.

  Όπως έγραψε το protothema.gr, η ημερομηνία διαγραφής ή αναστολής των εγγραφών λήγει τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαΐου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ