Κυριακή 16.05.2021
More

  Αναγκαία η οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

  Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπ. Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Στ. Καλογιάννη

  Στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής έγινε χθες η ακρόαση των προτεινόμενων, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μ. Παπαδοπούλου και Κ. Τριάντη αντίστοιχα.

  Στην ομιλία του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε, αρχικά, στο μεγάλο αντικείμενο που αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο νέος Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφορά τη βιοποικιλότητα, τη διαχείριση υδάτων, τις προστατευόμενες περιοχές, θέματα χρήσεων γης, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή.

  Στη συνέχεια, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις προστατευόμενες περιοχές, λόγω της εγκατάλειψής τους, την περίοδο 2015 – 2019.

  Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι δεν προχώρησε η θεσμοθέτηση νέων περιοχών του δικτύου «Nutura 2000», οι Φορείς Διαχείρισης είχαν σημαντικές δυσλειτουργίες, το προσωπικό τους ήταν διαρκώς σε εργασιακή ανασφάλεια καθώς οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν για διάρκεια ενός έτους μόνον, και μάλιστα στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των Τεχνικών Δελτίων που υπέβαλαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν τεράστιες.

  Για αυτούς τους λόγους, κατέληξε ο Σταύρος Καλογιάννης, «καθίσταται επιτακτική η άμεση συγκρότηση του νέου Οργανισμού, η έκδοση των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων και η τακτοποίηση του προσωπικού του, ώστε ο Οργανισμός να καταστεί λειτουργικός. Δεδομένου ότι τώρα σχεδιάζεται η νέα προγραμματική περίοδος 2021 – 2027 και, επιπλέον, τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικά, πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΟΦΥΠΕΚΑ να κινηθούν γρήγορα ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος».

  Ο κ. Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά, στη Βουλή, τα σχετικά θέματα με την Πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ κα Παπαδόπουλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Τριάντη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, όταν ο κ. Τριάντης ήταν Γραμματέας στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ