Τρίτη 18.06.2024
More

  Επιβολή εξέταστρων στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ

  Την άμεση ακύρωση της απόφασης για επιβολή εξέταστρων στους απόφοιτους της «μαθητείας» των ΕΠΑΛ και την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, ζητούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

  Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, έπειτα από πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη, οι βουλευτές επισημαίνουν πως «η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την επιβολή εξέταστρων 100 ευρώ στους απόφοιτους ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόδοση του πτυχίου τους, αποτελεί την τελευταία πράξη αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

  Επιπλέον σημειώνουν ότι από την πρώτη εφαρμογή του θεσμού το 2016-2017 μέχρι και σήμερα, οι απόφοιτοι της «μαθητείας» δεν πλήρωναν εξέταστρα για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης και το κόστος καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας.

  Όπως καταγγέλλουν, το υπουργείο καθυστέρησε για μια ακόμη φορά να διενεργήσει τις συγκεκριμένες εξετάσεις και ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη δράση έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας κατήργησε το δωρεάν πρόγραμμα προετοιμασίας των αποφοίτων για τις εξετάσεις πιστοποίησης.

  Έτσι, οι απόφοιτοι είτε θα προετοιμαστούν μόνοι τους είτε θα καταφύγουν σε ιδιωτικές λύσεις με το ανάλογο κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς καλούν τον αρμόδιο υπουργό να ακυρώσει τα εξέταστρα των αποφοίτων της «μαθητείας» των ΕΠΑΛ ώστε να συμμετάσχουν δωρεάν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Επίσης, ζητούν να λειτουργήσει το δωρεάν πρόγραμμα προετοιμασίας των αποφοίτων των δημόσιων ΕΠΑΛ για τις συγκεκριμένες εξετάσεις και να μην επωμιστούν το κόστος οι απόφοιτοι.

  Την ερώτηση υπογράφουν οι: Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζειμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Θεανώ Φωτίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ