Τρίτη 09.03.2021
More

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια η νόσος covid- 19

  Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη νόσο covid ως επαγγελματική ασθένεια.

  Με Ερώτησή τους 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ζητούν την αναγνώριση της νόσου covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος.

  Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση:

  «μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τον covid -19 μόνο ως κίνδυνο για την δημόσια υγεία και όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ενώ παράλληλα έχει  εργαλειοποιήσει την πανδημία για την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών covid -19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα, ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη Eurostat. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης, αλλά και χώρες εκτός αυτής, οι οποίες έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του covid -19 ως επαγγελματικής ασθένειας, παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζομένους. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο συμπεριλαμβάνεται ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων, που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για αναφορά και καταγραφή περιστατικών covid -19 στους χώρους εργασίας, είτε ως εργατικά ατυχήματα είτε ως επαγγελματικές ασθένειες”.

  Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη νόσο covid ως επαγγελματική ασθένεια. Ταυτόχρονα, καλούν  τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά Covid-19 στους χώρους εργασίας που έχουν δηλωθεί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (ανά κλάδο) και αφορούν είτε ατύχημα, είτε ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ