Τρίτη 24.05.2022
More

  Εθνικής σημασίας η συνέχιση της λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς

  Ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννη στην υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως

  Το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) Βελλάς, επανέφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας νέα Ερώτηση (αρ. πρωτ. 7638/2021), προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,Ν. Κεραμέως.

  Υπενθυμίζεται ότι, για το ίδιο θέμα, είχε καταθέσει σχετική Αναφορά στις 12 Μαΐου 2021 (αρ. πρωτ.: 2581), στην οποία δυστυχώς δεν δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

  Στην νέα Ερώτηση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

  «Η εκκλησιαστική εκπαίδευση της Ανώτατης Εκπαιδευτικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων, έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς η έναρξη λειτουργίας της χρονολογείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

  Η προσφορά της Σχολής προς την Εκκλησία, την Πολιτεία και την Παιδεία του έθνους, υπήρξε διαχρονική από το 1911, μέσα από όλα τα εκπαιδευτικά σχήματα με τα οποία λειτούργησε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

  Η Σχολή συνεχίζει σταθερά, από το ακριτικό Πωγώνι, να έχει ζωντανή παρουσία όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, έχουν αποφοιτήσει από την ΑΕΑ Βελλάς εκατοντάδες λαϊκοί και κληρικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες Υπηρεσίες ή στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις απανταχού Ορθόδοξες Εκκλησίες.

  Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται η συγχώνευση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, με ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς.

  Όμως, τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς, η οποία αποτελεί το μοναδικό Εκκλησιαστικό-Θεολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι».

  Ο Σταύρος Καλογιάννης, αφού επισημαίνει ότι προκαλεί έκπληξη σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς, ερωτά την Υπουργό Παιδείας, εάν προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο της.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ