Κυριακή 26.05.2024
More

  Γ. Τσίμαρης: Έχετε πρόταση ή πρόγραμμα για το σύστημα υγείας του μέλλοντος;

  Η ομιλία του Βουλευτή Ιωαννίνων και Υπεύθυνου ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννη Τσίμαρη, ως ειδικού Αγορητή στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας Υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

  Αναλυτικά η ομιλία:

  «Έχετε να καταθέσετε μια πρόταση, ένα πρόγραμμα, για το σύστημα υγείας του μέλλοντος;» Αυτό το ερώτημα έθεσε στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, ως ειδικός Αγορητής στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας Υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», καθώς όπως τόνισε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής τέθηκαν ερωτήματα στα οποία δεν πήρε ουδεμία απάντηση.

  Ο κ. Τσίμαρης έψεξε την στάση της Κυβέρνησης για την στάση που υιοθετεί να αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση από την εκάστοτε εξουσία του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι «Το κοντέρ δε μηδενίζει κάθε φορά στην εκλογές» και ότι η διακυβέρνηση θα πρέπει να έχει συνέχεια καθώς το έργο του Υπουργείου δε θα πρέπει να αξιολογείται με την κάθε αλλαγή της ηγεσίας του.

  «Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια» δήλωσε με έμφαση ο Βουλευτής Ιωαννίνων, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση στο ΕΣΥ. «Εισηγείστε την κατάργηση επί της ουσίας της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που αποτελεί την θεμελιώδη αρχή του» δήλωσε ο κ.Τσίμαρης αναφορικά με το κύριο άρθρο του παρόντος Νομοσχεδίου, τονίζοντας  ότι η «έξοδος» των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας , είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, τους κάνει να  χάνουν την πλήρη και αποκλειστική ιδιότητά τους. Κατηγόρησε δε την Κυβέρνηση ότι εισηγείται ένα «υβριδικό σύστημα» με κύριο στοιχείο τον Ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση (και ανακατεύθυνση) των ασθενών στην ιδιωτική δαπάνη με την περαιτέρω αύξησή της σε μια χώρα που είναι δεύτερη σε άμεσες ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη. Τη στιγμή που όπως ο ίδιος τόνισε, «όλοι οι αναλυτές και οι οργανισμοί λένε ότι η πρόσβαση πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη και όχι στην ικανότητα προς πληρωμή».

  Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία ο κ.Τσίμαρης σχολίασε ότι  είναι άλλο πράγμα η παροχή και άλλο η χρηματοδότηση , «σημασία έχει όχι το εάν θα θεσμοθετήσουμε απογευματινά χειρουργεία αλλά πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Με τί πλαίσιο και τί κανόνες, τόσο καιρό απαντάτε σε λάθος ερώτημα» σπεύδοντας στη συνέχεια να θέσει εκ νέου βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από το θέμα.

  Αναφορικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στη χρηματοδότηση των φαρμάκων ο κ.Τσίμαρης έθεσε ερωτήματα όπως «με την πολιτική σας θα παραμείνει βιώσιμο το σύστημα ώστε να παρέχει τις απαιτούμενες θεραπείες στο μέλλον;» υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που υπάρχει είναι μια συνεχής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και μια συνεχής αύξηση στις συμμετοχές των πολιτών».

  Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε με έμφαση την πάγια θέση του Κινήματος σε σχέση με την πλήρη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας , τον λόγο δηλαδή για τον οποίο ιδρύθηκε το ΕΣΥ , ενώ απαρίθμησε τους βασικούς τομείς ανάπτυξης που δεν είναι άλλοι από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας.

  «Η υγεία είναι προϋπόθεση, , δείκτης και αποτέλεσμα μια ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η υγεία είναι πολιτική επιλογή και αποτελεί απόλυτη πρώτη προγραμματική προτεραιότητα και με γνώμονα αυτόν θα συντάξουμε τους προϋπολογισμούς με σχέδιο ανασυγκρότησης , όπως ακριβώς κάναμε κατά την ίδρυσή του και το 2010» ανέφερε ο κ.Τσίμαρης, ενώ κατέστησε σαφή τη θέση του Κινήματος σε σχέση με την αύξηση  των μισθών. Βασικός στόχος είναι άλλωστε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος στις δαπάνες υγείας και να βελτιωθεί παράλληλα η αποδοτικότητα του συστήματος με τη μείωση της σπατάλης και την αύξηση στην ποιότητα των υπηρεσιών της.

  «Εμείς πιστεύουμε σε ένα κράτος δικαίου , ισονομίας, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης και η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί επιβεβλημένη και επιτακτική ανάγκη. Κύριοι της κυβέρνησης, όταν εισηγούμαστε νομοθετικές ρυθμίσεις για το ΕΣΥ οφείλουμε να μην ξεχνάμε ποιο είναι το ΕΣΥ, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε, τι πρεσβεύει, πόσα προσφέρει στη δημόσια υγεία, στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της χώρα μας. Και επειδή δεν διακρίνουμε να σας απασχολεί η ουσία παρά μόνον πειραματικού τύπου διευθετήσεις, καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», δήλωσε ο κ.Τσίμαρης κλείνοντας την ομιλία του.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ