Τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία παρουσίασαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, υγειονομικοί υπάλληλοι του ΠΓΝΙ
Την ευκαιρία να μιλήσει με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να αφουγκραστεί την αγωνία τους, είχε την Τρίτη, από τα Γιάννενα που βρέθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας άκουσε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, αλλά αισθάνθηκε και την αποδόμηση τόσο των τριτοβάθμιων νοσοκομείων όσο και της πρωτοβάθμιας υγείας που δεν μπορεί αποδεκατισμένη να σηκώσει το βάρος και να αποτελέσει ανάχωμα, συνδράμοντας έτσι συνολικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Οι υγειονομικοί που βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επέλεξαν τα πιο μελανά χρώματα για να παρουσιάσουν την κατάσταση: Μετακινήσεις γιατρών, ελλείψεις νοσηλευτών, ελλείψεις μέσων αλλά και περικοπή του 80% των τακτικών χειρουργείων. Το τελευταίο είναι και το πιο σοβαρό, καθώς δεκάδες ασθενείς που πρέπει να μπουν στο χειρουργείο θα χρειαστεί είτε να περιμένουν είτε να απευθυνθούν στην ιδιωτική υγεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Μέχρι σήμερα τα χειρουργεία γίνονται σύμφωνα με την λίστα ή με την σοβαρότητα και το έκτακτο χαρακτήρα του εκάστοτε περιστατικού!
Ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή την αγωνία των γιατρών, των νοσηλευτών, αλλά και των διοικητικών που ζουν τους τελευταίους μήνες μια δύσκολη καθημερινότητα.
Μεταξύ αυτών που παρουσίασαν τα προβλήματα ο νευροχειρουργός κ. Παχατουρίδης, η προϊσταμένη της Αιμοδοσίας κα. Ζερβού που εκπροσώπησε και το νοσοκομείο Χατζηκώστα, αλλά και ο κ. Γιωτόπουλος που μίλησε εκ μέρους των υπαλλήλων του Νοσοκομείου.
Νοσοκομείο μιας νόσου…ο μεγάλος φόβος…
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολούθησε να ξεδιπλώνονται τα προβλήματα το ένα μετά το άλλο.
Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς που πλέον δεν εξυπηρετούνται, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος είναι να καταστεί το νοσοκομείο αναφοράς … νοσοκομείο covid19.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα έκανε στα χρόνια διακυβέρνησής του, ενώ απάντησε για το αίτημα που αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και το σχετικό επίδομα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι «έμειναν πολλά που δεν έγιναν, αλλά παράλληλα μίλησε για τις προσλήψεις που έγιναν πάρα τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις».
Α. Ξάνθος: Κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ
Παρών και ο πρώην υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν κατά την διάρκεια της δίκης τους θητείας, λέγοντας ότι έμειναν πολλά που δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά πάλεψαν να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Τον πρώην πρωθυπουργό συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, αλλά και οι πρώην βουλευτές, κ.κ. Στέφος και Μαντάς.
Στις δηλώσεις του στόχευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το δεύτερο lockdown και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα. Μίλησε για αποτυχία λήψης μέτρων και προετοιμασίας, ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανέδειξε τα προβλήματα που δεν έχουν λύσεις και τις ελλείψεις που δεν καλύφθηκαν παρά τους μήνες που είχε η κυβέρνηση στη διάθεσή της να προετοιμάσει τα νοσοκομεία με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και να ενημερωθώ από τη διοίκηση, αλλά κυρίως να μιλήσω με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή. Δυστυχώς, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πληρότητα, το 80% άλλων νόσων δεν αντιμετωπίζεται. Οι γιατροί επιλέγουν ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα χειρουργηθούν για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα τους προβλήματα. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους αυτούς
Εδώ, δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη γιατρού από το ξέσπασμα της πανδημίας ούτε και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο επικουρικούς και προσωπικό.
Το ΠΓΝΙ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με την εγκληματική αδιαφορία και αδράνεια της κυβέρνησης, αλλά σαν ευκαιρία, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί προσλήψεων και δαπανών. Οφείλουμε να αλλάξουμε πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του στις ιδιωτικές συμπράξεις»
Στη συνέχεια εξαπέλυσε κριτική για τις παραλείψεις λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία πρόσληψη γιατί έχει στο μυαλό του τις ιδιωτικές συμπράξεις ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο αναγκαία είναι η δημόσια υγεία. Η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ένα αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί και να υπάρχει επέκταση των επικουρικών συμβάσεων και κίνητρα για τις προσλήψεις για ένταξή τους στο ΕΣΥ. Μίλησα για δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι τα πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα και ανακοίνωσε προσλήψεις στο στρατό και όχι στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν αντιλέγω, αλλά όταν έχεις πόλεμο στην δημόσια υγεία οφείλεις να ενισχύσεις το στράτευμα …η παρουσία μας έχει αυτό το χαρακτήρα. Δεν μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση να αυτοθαυμάζεται, ας έρθει εδώ να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ», κατέληξε.
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα το Πανεπιστήμιο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Η συνάντηση έγινε στο κτήριο Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Τσίπρας λίγο πριν την συνάντηση είχε αναφερθεί στα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης καλώντας τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή την σύμβαση που έχει υπογράψει με την εταιρεία.
«Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα!»
«Για δεύτερη μέρα το σύστημα τηλεκπαίδευσης δεν λειτούργησε. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται και δικαιολογείται ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και εδώ ψεύδεται! Πράγματι, η εταιρεία (σ.σ. CISCO) με την οποία συμφώνησε είχε προβλήματα με τον σέρβερ της στο Λονδίνο. Είχε πρόβλημα η εταιρεία, αλλά καμία χώρα δεν έδωσε σε μια εταιρεία, σε ένα μόνο πάροχο όλη την τηλεκπαίδευση. Υπάρχει το πανελλήνιο εθνικό δίκτυο που δεν το αξιοποίησε και έδωσε την τηλεκπαίδευση σε έναν μόνο πάροχο! Ζητούμε από τον κ. Μητσοτάκη όχι από την κα. Κεραμεως- αυτός έχει την ευθύνη, να φέρει τη σύμβαση με τον πάροχο στη Βουλή…γιατί δεν τη φέρνει; Μήπως γιατί αν τη φέρει θα δούμε ότι υπάρχουν όροι χρήσης προσωπικών δεδομένων για όσους κάνουν χρήση της τηλεκπαίδευσης και μάλιστα για πολλά χρόνια;
Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα θα υπάρξει λογοδοσία δεν θα συναινέσουμε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση, γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος που διαχειρίζονται τα ζητήματα και της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ