Τετάρτη 03.06.2020
More

  «Η χώρα στον αυτόματο πιλότο»

  Ένα πρώτο σαφές δείγμα της προσπάθειας που γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την διεύρυνσή του το αμέσως επόμενο διάστημα αποτέλεσε η ανοιχτή ομιλία – εκδήλωση του κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στα Γιάννενα.

  Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο και σε ατμόσφαιρα που θύμιζε προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για την απαρχή μίας προσπάθειας για ένα ανοιχτό κόμμα στις προκλήσεις της νέας εποχής, με πλατιά απεύθυνση στη νέα γενιά και στον κόσμο όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και στους ήδη απογοητευμένους, όπως τους αποκάλεσε, σκεπτόμενους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

  Τόσο στην ομιλία του στο ξενοδοχείο Du Lac όσο στις δηλώσεις που προηγήθηκαν στο αεροδρόμιο το πρωί και στην ομιλία στην Άρτα το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ τους επτά μήνες από τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για ένα «πισωγύρισμα» για τη χώρα.

  «Οι προσδοκίες διαψεύδονται και μένουν μόνο τα μεγάλα λόγια, χωρίς ουσία αλλά μόνο επικοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως στην εξωτερική πολιτική και στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων, η κυβέρνηση έχει κάνει παιδαριώδη λάθη.

  Τον κ. Τσίπρα καλωσόρισε ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Άρης Σπέγγος και προλόγισε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη.

   

  Απολογισμός και αποδόμηση

  Τόσο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων το πρωί της Τετάρτης όσο και στην ομιλία που πραγματοποίησε στην Άρτα λίγη ώρα αργότερα, όπως όμως και το βράδυ στην κεντρική ομιλία στα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση της Ν.Δ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, για ζητήματα και τοπικού αλλά και μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Ήπειρος είχε τη δυνατότητα να δει την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και τη δρομολόγηση άλλων, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται, όπως είπε, στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  Έτσι, έκανε αναφορές στα έργα οδικών υποδομών όπως η Ιόνια Οδός, στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, σε έργα στήριξης κοινωνικών υποδομών, όπως οι τοπικές μονάδες υγείας, αλλά και σε αποφάσεις ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως έχει την αίσθηση από τους 7 μήνες της νέας κυβέρνησης ότι «η Ήπειρος και τα Γιάννενα είναι ξανά στον αυτόματο πιλότο, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, αλλά και έργα που είχαμε δρομολογήσει παραπέμπονται στις καλένδες». «Φοβάμαι ότι αυτό δεν συμβαίνει ειδικά μόνο για την Ήπειρο και τα Γιάννενα», «δεν είναι δηλαδή τιμωρία επειδή κατάγομαι από αυτό τον τόπο», είπε χιουμοριστικά, για να τονίσει ότι «είναι δυστυχώς μια κατάσταση που συμβαίνει συνολικά για τη χώρα».

   

  Το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Από την Άρτα ιδιαίτερη αναφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα, έκανε ο κ. Τσίπρας για να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας που δεν ολοκληρώνει την στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, ούτε καν της συγκεκριμένης σχολής, αλλά επιλέγει να κινηθεί με γνώμονα αποφάσεις που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και όχι την δωρεάν δημόσια παιδεία.

  «Αφήσαμε τη Γεωπονική με την προοπτική δύο τμημάτων και αμέσως προχώρησαν σε ένα τμήμα, χωρίς να υπάρχει η διασύνδεσή του με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, χωρίς να υπάρξει η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Αντίθετα, αυτό που έκαναν, ήταν να εξομοιώσουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων για τους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών στο δημόσιο.

  Οι καθηγητές δηλαδή των παιδιών να είναι απόφοιτοι κολεγίων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

   

  Προσφυγικό και στο βάθος… εκλογές

  Για τα ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη αντίστοιχα για πρόσφατες δηλώσεις τους τόσο για τις τράπεζες που «πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης», όσο και για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που ξεκινούν τον Μάιο χωρίς κανέναν περιορισμό προστασίας.

  Για το προσφυγικό ζήτημα χαρακτήρισε απατηλές τις προσδοκίες και υποσχέσεις της Ν.Δ όσο ήταν στην αντιπολίτευση. «Αφήσαμε μία δύσκολη αλλά ελεγχόμενη κατάσταση στα νησιά, εμείς που μας έλεγαν ερασιτέχνες και ήρθαν οι άριστοι και οι επαγγελματίες και έχουμε την σημερινή κατάσταση».

  Καταλήγοντας στην ομιλία του τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιέζει τις καταστάσεις για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, αλλά σε αυτές θα προσφύγει ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στα αδιέξοδα που ήδη δημιουργεί.

  «Εμείς δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, για να περιμένουμε τη σειρά μας για την εξουσία, ούτε και έχουμε κάποιο σύνδρομο στέρησης, τώρα που δεν ασκούμε εξουσία. Όσο κάθεται όμως αυτή η κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί για τη χώρα. Δε χρειάζεται να ζητήσουμε εκλογές, γιατί θα τις κάνουν μόνοι τους μπροστά στα αδιέξοδο που δημιούργησαν και θα είναι καλοδεχούμενες, γιατί θα μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο μας για τους πολλούς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια – Τι ισχύει για κατασκηνώσεις και εστιατόρια

  Την άρση των μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

  Επί ποδός η Τροχαία με αυξημένα μέτρα για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

  Επί ποδός θα είναι η Τροχαία για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς αναμένεται αυξημένη κίνηση εκδρομέων.

  Επιτρέπονται 40 άτομα για 1.000 τ.μ. παραλίας

  Χαλαρώνουν κάποια από τα μέτρα για τις παραλίες, που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, με νέα ΚΥΑ

  Σενάρια για έξτρα δόσεις και παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

  Πέρασαν ήδη 45 ημέρες από την «πρεμιέρα» της πλατφόρμας του Taxisnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020.

  Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε χώρους λατρείας έως 9 Ιουλίου

  O αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.