Τρίτη 21.09.2021
More

  Η Μ. Τζούφη για PET/CT και κύκλοτρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

  Η ανακοίνωση της βουλευτή Μ. Τζούφη για PET/CT και κύκλοτρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

  «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στη δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στερεί από τους Ηπειρώτες την παροχή υψηλού επιπέδου διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων.

  Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τροποποιείται ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την προμήθεια Κύκλοτρου για την παραγωγή ραδιοφαρμάκων. Τα εν λόγω φάρμακα χρησιμοποιούνται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και της αξονικής τομογραφίας (CT).

  Η επίμαχη διάταξη αν και αποδέχεται τη δωρεά του PET/CT από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προς το ΠΓΝΙ, δε δέχεται τη δωρεά για το Κύκλοτρο, απειλώντας την πλήρη λειτουργία της νέας απεικονιστικής μονάδας, καθώς δεν θα μπορεί να παράγει τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα. Θα μπορεί, ωστόσο, να τα προμηθεύεται από ιδιώτη παραγωγό.

  Με τον τρόπο αυτό, μια σημαντική δωρεά για την περιοχή και τη δημόσια υγεία μετατρέπεται σε εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα του ΠΓΝΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά κυρίως δημιουργεί έντονη ανησυχία σε μεγάλο αριθμό ασθενών που ανέμενε με αγωνία την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό.

  Η επιλογή της κυβέρνησης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αποκαλύπτει πως το σχέδιο της ΝΔ για δημόσια Υγεία είναι η ιδιωτικοποίηση και η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους, του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και των νέων ερευνητών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ