Δευτέρα 23.05.2022
More

  «Χορευτικοί πολιτισμοί, παγκοσμιοποίηση, τουρισμός και ταυτότητα στην ανθρωπολογία του χορού»

  Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 20.00 το βράδυ στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, το Δίκτυο Χορού, οι εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ και το βιβλιοπωλείο Μιχάλη Μάντζιου θα παρουσιάσουν το βιβλίο «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ παγκοσμιοποίηση, τουρισμός και ταυτότητα στην ανθρωπολογία του χορού», των H.N Kringelbach & J.Skinner.

  Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Σίσυ Θεοδοσίου Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
  • Θάνος Κώτσης Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο
  • Χρήστος Παπακώστας Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ που μαζί με το Νίκο Πουλάκη του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του ΕΚΠΑ είχαν την επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης.

  Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεΐσογλου.

  Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

  Ο χορός είναι κάτι περισσότερο από μια αισθητική της ζωής –είναι η ενσάρκωση της ζωής. Αυτό είναι προφανές από την κοινωνική ιστορία του τζάιβ, το μάρκετινγκ του διεθνικού μπαλέτου, τους τελετουργικούς χορούς ίασης στην Ιταλία ή τους λαϊκούς παραδοσιακούς χορούς που επιτελούνται για χάρη των τουριστών στο Μεξικό ή τον Παναμά. Ποιες είναι οι κινήσεις του χορού που μεταφέρουν οι μετανάστες και οι τουρίστες; Με ποιον τρόπο χρησιμοποιείται ο χορός για τη διαμόρφωση της εθνικής ιδεολογίας; Πώς συνδέονται ο χορός και η εθνότητα, το φύλο, η υγεία, η παγκοσμιοποίηση και ο εθνικισμός, ο καπιταλισμός και η μετα-αποικιοκρατία;

  Μέσα από καινοτόμες μελέτες περιπτώσεων, οι συντελεστές του βιβλίου διερευνούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του χορού στον πολιτισμό ως ψυχαγωγική απασχόληση, εμπορικό αγαθό, πολιτιστική κληρονομιά, πολιτισμική αισθητική ή κοινωνικό κίνημα κάθαρσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ