Τετάρτη 07.12.2022
More

  Καλογιάννης: Η Κυβέρνηση στηρίζει τις πλέον ευάλωτες ομάδες

  Συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχέδιο νόμου (σ/ν) του Υπουργείου Εργασίας με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Περιλαμβάνονται, επίσης, ευνοϊκές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

  Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων εν όψει των Χριστουγέννων 2022 και έκτακτη προσαύξηση προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία, κατά 250 ευρώ.

  Για τον Δεκέμβριο του 2022, η μηνιαία σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων θα χορηγηθούν με προσαύξηση ύψους 250 ευρώ, ενώ στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση για το 2022, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά 50%.

  Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των κλάδων ή λογαριασμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), για όλους τους μισθωτούς εργαζομένους σε φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση.

  Επιπλέον, προβλέπεται η ρύθμιση οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης σε έως 24 ή 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο, με το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης να μην είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες, εντός του 2023 μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

  Το πρόγραμμα αφορά κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, οι οποίες από 9.9.2022 απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό ανώτερο του 50% του συνόλου των εργαζομένων.

  Σχετικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της βασικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) από 1.1.2023, καθορίζει τις ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012, ενώ υπολογίζει στο διπλάσιο τον χρόνο υπηρεσίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:

  «Είναι πολύ σημαντικό το συζητούμενο σχέδιο νόμου καθώς οι ρυθμίσεις του εστιάζουν σε 4 άξονες με πολύ θετικό κοινωνικό πρόσημο: Την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, την κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, και προνοιακά ζητήματα. Η Κυβέρνηση εκσυγχρονίζει τη σχετική νομοθεσία, στηρίζοντας τους πλέον ευάλωτους, κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες του «κοινωνικού πακέτου» του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ