Κυριακή 08.12.2024
More

    Κομβικό το Ταμείο Ανάκαμψης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση

    Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδoς (ΟΕΕ) στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, με τίτλο «Ευκαιρίες και προοπτικές του Ελλάδα 2.0», παραβρέθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με επιχειρηματίες, λογιστές, φοροτεχνικούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης.

    Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κων/νος Κόλλιας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που απορρέουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σε δήλωσή του, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε τα εξής:

    «Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως οι επιπτώσεις από την πανδημία και την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους, συνδυάζοντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

    Για την Ελλάδα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 30,1 δις ευρώ, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για ουσιαστική μεταρρύθμιση σε τομείς αιχμής, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, ο οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ οι όροι που θέτει το Ταμείο για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί.

    Καθώς τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης των έργων και δράσεων του Ταμείου είναι πολύ πιεστικά, πρέπει η αξιοποίηση των πόρων του να γίνει με σχέδιο, μεγάλη ταχύτητα και διαφάνεια. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και συνεργαζόμενος στενά με τον κ. Σκυλακάκη, όπως και με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτό το τρίπτυχο καλύπτεται στο ακέραιο.

    Μέσα σε ένα κλίμα συνεχιζόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, πρέπει να διερευνήσουμε τρόπους ώστε ο Μηχανισμός Ανάκαμψης να καταστεί ένα σταθερό θεσμικό όργανο, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ