Σάββατο 11.07.2020
More

  Μεγάλο το πλήγμα στην κτηνοτροφική παραγωγή

  Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχεται το σύνολο της κτηνοτροφίας από την κρίση και την ύφεση που δημιουργεί η πανδημία και η κατάσταση στην αγορά μετά τα μέτρα περιορισμού.

  Ειδικά η Ήπειρος που αποτελεί περιοχή με σημαντική εισφορά στην πανελλήνια παραγωγή σε συγκεκριμένους κλάδους δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα.

  Ήδη υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον για να προωθηθούν αιτήματα από την τοπική παραγωγή και προστίθενται και νέες πρωτοβουλίες.

  Ο Σταύρος Καλογιάννης

  Τις προτάσεις του Νέου Χοιροτροφικού Συλλόγου Ηπείρου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, έφερε ο Σταύρος Καλογιάννης στη Βουλή μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρό του κ. Αριστείδη Έξαρχο.

  Ειδικότερα, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

  Ο κλάδος της χοιροτροφίας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Χοιροτροφικό Σύλλογο Ηπείρου, η οικιακή κατανάλωση χοιρινού κρέατος έχει μειωθεί, ενώ η μη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης, όξυναν τα προβλήματα του κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης.

  Είναι ενδεικτικό, ότι τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή του χοιρινού κρέατος ήταν 1,70 ευρώ/κιλό, τον Φεβρουάριο 1,60 ευρώ/κιλό και σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 1,05 έως 1,15 ευρώ/κιλό, με την πτωτική τάση να συνεχίζεται λόγω υπερπροσφοράς.

  Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι τιμές αρκετών ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικά, η τιμή της σόγιας από 330 ευρώ/τόνο (τιμή πριν την πανδημία) κοστίζει σήμερα 420 ευρώ/τόνο, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο. Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να στηρίξουν τον κλάδο της χοιροτροφίας που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού και ποια μέτρα στήριξης προτίθενται να πάρουν για την ενίσχυση τον χοιροτρόφων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που ο σύλλογος έχει καταθέσει.

  Ο Κώστας Μπάρκας

  Στη Βουλή φέρνει με Αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, τον κίνδυνο κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των μικρών πτηνοτρόφων παραγωγών, καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ενίσχυσης. Η σχετική Αναφορά βασίζεται σε Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π), με την οποία ζητείται να συμπεριληφθούν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ενισχύονται λόγω της πανδημικής κρίσης. Όπως αναφέρεται στην Αναφορά, οι ΚΑΔ της Πτηνοτροφίας προς ενίσχυση είναι μόνο η μεταποίηση και οι ζωοτροφές, που αφορούν, συνήθως, μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και όχι αυτός καθαυτός ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, με τους εκατοντάδες μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι- μέλη της Ένωσης. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί διαθέτουν σημαντικές παραγωγικές εγκαταστάσεις και επισημαίνουν ότι χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση, μέσω Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων, θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε παύση της παραγωγής, με δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο για το μεταποιητικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας, αλλά για το σύνολο της οικονομίας, καθώς και οι παραγωγοί θα οδηγηθούν στην ανεργία, αλλά και οι καταναλωτές θα δουν αυξημένες τιμές διάθεσης των προϊόντων.

   

   

   

   

   

  Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Κακαβιά- 1.000 δείγματα το τριήμερο

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο της Κακαβιάς ξεκινά από σήμερα ελέγχους για κορωνοϊό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Κ. Μητσοτάκης από Γέφυρα Πλάκας- Σύμβολο ενότητας με βάση το έργο

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Τρία θετικά κρούσματα σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

  Τα πρώτα "εισαγόμενα" θετικά κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.