Κυριακή 27.11.2022
More

  Μητσοτάκης: «Καμία ανοχή σε παραβιάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

  Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.  

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

  «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η χώρα μας είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

  Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

  Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

  Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά», επισημαίνοντας πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

  Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

  Ακολούθησε κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

  Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ