Πέμπτη 28.03.2024
More

    Μητσοτάκης – Πούτιν: Τι είπαν για Ανατ. Μεσόγειο, ενέργεια, διμερείς σχέσεις

    Σε ευρύ μέτωπο ζητημάτων αναφέρθηκαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Βλ. Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, μετά το πέρας των επαφών τους

    «Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

    Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

    Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

    Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

    Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

    Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

    Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

    Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

    Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στα βασικότερα σημεία της συνέντευξης ανέφερε:

    -Υιοθετήσαμε το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022 – 2024 της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

    – Υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη λύσης σε υπερτοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    – Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν που έσπευσε να αποστείλει σημαντικές εναέριες ενισχύσεις παρότι και η Ρωσία δοκιμαζόταν από πυρκαγιές στη Σιβηρία. Το ίδιο ισχύει και για την κοινή απειλή κατά του Covid

    Για την αγορά ενέργειας: Η Ρωσία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες προσαρμογές να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία.

    – Εξετάσαμε κοινό πρόγραμμα δράσης για το πώς θα δεχθούμε περισσότερους τουρίστες.

    – Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Ανατ. Μεσόγειο. Η Τουρκία υιοθετεί όχι όνο εμπρηστική ρητορική αλλά και επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

    – Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

    – Για το Κυπριακό εξέφρασα την εκτίμησή μου για  τη στάση της  Ρωσίας για το στόχο λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οποιαδήποτε λύση δυο κρατών πρέπει να απορρίπεται επί της αρχής.

    -Για τα Βαρώσια:  Αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό θα κλείσει τα περιθώρια προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Για σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας: Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, αναγνωρίζω τν ανάγκη να μένουν πάντα ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Ασφάλειας.

    Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

    synantisi-mitsotaki-poytin-perithoria-veltiosis-ton-ellinorosikon-scheseon0

    Ο ίδιος δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

    Ο Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ