Δευτέρα 24.06.2024
More

  Μητσοτάκης: Στόχος η αντιμετώπιση της ακρίβειας

  «Κόκκινο» χτυπάει ήδη το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα, στη Βουλή, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο την ακρίβεια, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

  «Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

  Πρόσθεσε ότι «σε όλες τις μετρήσεις το πρόβλημα της ακρίβειας κυριαρχεί, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα. Γι αυτό η καταπολέμησή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την μακροοικονομική αλήθεια, να πληροφορηθούν για να αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό και να μάθουν τις θέσεις όλων των κομμάτων στο ζήτημα αυτό. Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων».

  Το χαρακτήρισε «ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Κομσιόν για την ακρίβεια λέγοντας ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν να θέτουν γεωγραφικούς προσδιορισμούς και να μειώνουν τις τιμές εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. Είναι κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. «Μόλις χθες», είπε, «η αρμόδια επίτροπος επέβαλε πρόστιμο – μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική για τέτοιες αθέμιτες πρακτικές».

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών τόνισε. Εξήγησε ότι συμβαίνει τώρα γιατί αναδείχθηκε τώρα στην μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά».

  «Το να μιλάμε για «ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι επιεικώς παραπλανητικό», είπε ακόμα και αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ.

  Συνεχίζοντας με τους πέντε μύθους ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον 2ο μύθο: « Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις».

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

  Και πρόσθεσε: «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.»

  Στις επίμονες διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε: Κυρία Κωνσταντοπούλου μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα.

  Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή

  Μίλησε για πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση: «συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

  Είπε ακόμα ότι είναι «Ενα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα. πχ στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη να μην το επαναλαμβάνει είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών».

  Όσον αφορά στον μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετια στοιχίζουν 45,8 δις και επειδή κάποια στιγμή έχει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό, είπε και τόνισε: δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

  Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλη συσκευασία. Μπορεί μεν επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει!»

  Ειδική αναφορά έκανε στην επιστολή που έστειλε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Ε.Ε. για την άμυνα λέγοντας:  «μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ – εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη, επιμένετε να τις μετατρέπετε σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει από τον πολιτικό σας λόγο . Η παράταξή μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο. Μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, ο λαός είναι συναισθηματικός αλλά και σοφός: κρίνει και διακρίνει. Όλοι στην παράταξή μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ειδικά στα αδύναμα νοικοκυριά. όλα αυτά είναι προτεραιότητές μας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ