Τρίτη 18.06.2024
More

  «Όχι» Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα

  «Όχι» απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία.

  Η αρνητική απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, την ερχόμενη Τρίτη (20.02.24), όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας χθες, Πέμπτη.

  Ωστόσο, οι αγρότες επιμένουν να κατέβουν με τρακτέρ.

  Υπενθυμίζεται στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια «κλείδωσε» η απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη στις 18.30, με την 15μελη επιτροπή να στέλνει πανελλαδικά το μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

  Η πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απέδωσε καρπούς. Οι αγρότες παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, είναι ανυποχώρητοι και δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα.  Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει στους αγρότες ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί.

  «Είναι η μόνη εφικτή λύση για όλους»

  Από την πλευρά του, ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Λάρισας, εξερχόμενος της συνάντησης με τον κ. Χρυσοχοϊδη, δήλωσε: «Ενημερώσαμε τον υπουργό για τη νέα απόφαση όλων των μπλόκων να πραγματοποιήσουμε ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ και με λεωφορεία ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα που δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση και γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτή την κινητοποίηση και είμαστε ακόμα στον δρόμο.

  Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση είναι αρνητική σε σχέση με τα τρακτέρ στην Αθήνα για την κάθοδο. Όμως, πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας».

  Και συνέχισε: «Εμείς σήμερα δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στη Νίκαια, την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο καλούμε και τον λαό της πρωτεύουσας όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη γιατί η δική μας η νίκη θα είναι και νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του. Δεν ξέρουμε ποια είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι η μόνη εφικτή λύση για όλους. Ήδη έχουμε μαζέψει ικανοποιητικό αριθμό τρακτέρ και θα μαζέψουμε και άλλα. Έχουμε πολλά μπλόκα και τρακτέρ και θα δούμε τον τρόπο που θα συμμετέχουν όλες οι περιοχές. Αυτή είναι η απόφασή μας»

  «Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι»

  Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Δημογιάννης εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν τους αφήσει ειρηνικά, τότε θα φτάσουν στην Αθήνα με το… ζόρι.

  «Είναι το σημείο που θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδος -από τη Λαμία και πάνω- στο μπλόκο μας θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας δέχτηκε και αφού μας αποδέχτηκε σημαίνει ότι έχει αναλάβει και την ευθύνη της οποιασδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα.

  Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα -όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Αθήνα.

  Εμείς του εξηγήσαμε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα κάνοντας μια τυπική συγκέντρωση στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα και όχι από όλη την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν “όχι”. Ας αναλάβει την ευθύνη επειδή η απόφαση του μπλόκο που ήταν ξεκάθαρη για κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω.

  Οποιοδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη γιατί οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Εάν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι στην Αθήνα».

  «Θα διαδηλώσουμε ειρηνικά»

  Στο μεταξύ, ο προεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας Γιώργος Διαμαντόπουλος τόνισε ότι οι αγρότες δε θέλουν να παρακωλύσουν την κυκλοφορία, αλλά να κάνουν ένα ειρηνικό συλλαλητήριο. «Θελουμε να τονίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει σε όλους ειδικά στους καταναλωτές, γιατί εμείς παράγουμε καθαρά φθηνά προϊόντα κι ο κόσμος αγοράζει ακριβά αμφιβόλου ποιότητας», ανέφερε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ