Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2027, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας για την προετοιμασία των σχετικών δράσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Πρόεδρος της ομάδας ορίστηκε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ενώ συμμετέχουν ως μέλη πανεπιστημιακοί και ανώτατοι δικαστικοί με εμπειρία σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνές δίκαιο.
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Βασίλειος Σκουρής, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Χαράλαμπος Παμπούκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου. Στη σύνθεση περιλαμβάνονται επίσης ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι νομικών φορέων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η ομάδα εργασίας θα έχει ως βασικό αντικείμενο την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων για τα θέματα που θα προωθήσει η ελληνική Προεδρία ως προτεραιότητες στον τομέα της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση συναντήσεων με αντιπροσωπείες κρατών-μελών και αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενημέρωση και τον συντονισμό ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας.
Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων προσώπων στις συνεδριάσεις, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου, ενώ η ομάδα θα προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την προώθηση των στόχων της ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Δικαιοσύνης.







