Δευτέρα 20.09.2021
More

  Πώς θα λειτουργήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας

  Μόνο με άδεια την οποία θα συμπληρώνει ο πολίτης και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

  Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το μέτρο ελήφθη διότι δεν υιοθέτησαν όλοι οι πολίτες την απαραίτητη υπεύθυνη στάση.

  «Αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια»

  Ο χρόνος δεν μετριέται πλέον με μέρες αλλά με ώρες, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

  Με ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

  Η απαγόρευση δεν περιλαβμάνει τις ένοπλες δυνάμεις, ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας.

  Ως προς την κυκλοφορία των πολιτών, επιτρέπεται:

  • Μετάβαση από και προς εργασία για εργάσιμες ώρες και μόνο
  • Μετάβαση σε φαρμακείο και γιατρό μετά από τηλεφωνική επικοινωνια
  • Μετάβαση σε κατάστημα διάθεσης αγαθών πρωτης αναγκης εφόσον δεν είναι δυνατή η αποστολή
  • Μετάβαση σε τράπεζα, όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Μετάβαση για βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη
  • Μετάβαση σε τελετές (γάμος, κηδεία, βάφτιση), όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

  Κάθε Ι.Χ. κυκλοφορεί μόνο με τον οδηγό και έναν επιβάτη, μειωμένη και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

  Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί το forma.gov.gr

  Η κυβέρνηση αναρτά απόψε το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Η φόρμα για τον εργοδότη, περιέχει ονοματεπώνυμο, την φέρει υποχρεωτικά ο εγαζόμενος προς και από τη δουλειά του.

  Για την μετακίνηση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδικασίες. Μία βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης κω δικωικοποιεί έξι λόγους:

  • Φαρμακείο ή γιατρό
  • καταστημα για είδη πρώτης ανάγκης
  • τράπεζα
  • κίνηση για παροχή βοήθειεας
  • κίνηση σε τελετή
  • μετάβαση για γονείς- επικοινωνία με ανηλίκους
  • σωματική άσκηση/ έξοδος με κατοικιδιο

  Θα μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο σάιτ, δήλωση ή sms στο 13033, όπου θα αναγράφει έναν από τους 6 αριθμούς (αιτιολογία εξόδου), κενό, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Το sms ειναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. Το sms λειτουργεί ως απόκομμα αντί χαρτιού.

  Αυστηροί έλεγχοι και επιβολή κυρώσεων

  Αυστηρούς ελέγχους, επιβολή κυρώσεων πέραν του διοικητικού προστίμου 150 ευρώ και από αέρος επιτήρηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα εξήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

  «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Επιβάλλεται αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες», τόνισε.

  Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι η αλλαγή που θα υπάρξει για τους ήδη συνεπείς πολίτες είναι η ανάγκη να υποβάλλουν τη δήλωση. «Μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ, για άθληση, έχοντας την απαραίτητη άδεια και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αλλαγή αφορά κυρίως όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

  Όπως είπε, η ΕΛ.ΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 6.00 και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή προστίμου 150 ευρώ.

  Μάλιστα υπενθύμισε ότι «υπάρχουν και σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις και εφαρμόζεται αυτόφωρη διαδικασία».

  Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι θα υπάρξει «από αέρος επιτήρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα». Στα διόδια, όσοι επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς άδεια, θα υποχρεώνονται «σε αναστροφή και επιστροφή, πέραν των κυρώσεων».

  «Είναι η ώρα του πολίτη. Είμαστε όλοι πατριώτες και άνθρωποι και δεν πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος σε αυτόν τον σχεδιασμό», κατέληξε.

  «Σε πλήρη ετοιμότητα το σύστημα Υγείας. Επάρκεια υλικού και εξοπλισμού»

  «Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες. Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα είναι προετοιμασμένο και προετοιμάζεται κάθε ημέρα και περισσότερο. Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού. Κάθε μέρα προστίθεται και νέο υλικό, για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ