Τρίτη 20.10.2020
More

  ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ρύθμιση για τις μικροχρηματοδοτήσεις είναι πολύ θετική

  Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών περί μικροχρηματοδοτήσεων, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος ανέφερε:

  «Η Κυβέρνηση έδειξε μέχρι σήμερα ότι αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού με μεγάλη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Υλοποιεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, με βασικούς άξονες την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την οποία έχει ενεργοποιήσει ένα πλήθος εργαλείων, όπως:
  – η επιστρεπτέα προκαταβολή,
  – οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για την περίοδο της πανδημίας,
  – η επιδότηση επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων των πληττόμενων επιχειρήσεων,
  – το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

  Δυστυχώς τα προβλήματα δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες είναι σοβαρότατα. Ακόμη και για όσες πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης, η γραφειοκρατία είναι απίστευτη, ενώ από τον χρόνο έγκρισης ενός δανείου μέχρι την εκταμίευσή του μεσολαβεί πολύ μεγάλο διάστημα, έως έξι μήνες.
  H αυξανόμενη ζήτηση για νέες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην πρόσβαση χρηματοδότησης.

  Το σχέδιο νόμου έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στις μικρές επιχειρήσεις. Βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων, παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, με δυνατότητα αποπληρωμής εντός μιας δεκαετίας. Έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία, στη Ρουμανία, στην Ιταλία.

  Απευθύνεται:
  – στις πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  – σε φυσικά πρόσωπα για την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, και
  – σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που είναι αποκλεισμένα από τη τραπεζική χρηματοδότηση.
  Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητήθηκε αναλυτικά το νομοσχέδιο, έγινε ένας γόνιμος διάλογος, υπήρξαν πολλά σημεία σύγκλισης και κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις. Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών έδειξε έτοιμη να βελτιώσει το νομοσχέδιο και προχωράμε σήμερα στη νομοθέτησή του, αφού έχουν ενσωματωθεί πολλές προτάσεις.

  Ενδεικτικά αναφέρω ότι για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ενός ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων δεν απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο 400.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά 250.000 ευρώ. Επίσης, αυτά τα ιδρύματα δεν θα λειτουργούν μόνο ως ανώνυμες εταιρείες, αλλά και ως κεφαλαιουχικές και αστικές εταιρείες.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα του επιτοκίου των μικροχρηματοδοτήσεων. Είναι μία παράμετρος που δύσκολα ρυθμίζεται νομοθετικά. Όμως θα αποτελέσει τον ουσιαστικότερο παράγοντα, για την επιτυχία του εγχειρήματος. Γι’ αυτό πρέπει να είναι χαμηλό.

  Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
  Ευχαριστώ τους παριστάμενους Υπουργούς για την άμεση ανταπόκρισή τους στην αντιμετώπιση δύο εύλογων θεμάτων που είχα θέσει στην Επιτροπή.

  1ον. Λύνεται ένα ζήτημα που αφορά τους πιστωτικούς συνεταιρισμούς και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.
  2ον. Λύνεται ένα θέμα που αφορά τον κλάδο της οικοδομής: Με υπουργική τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα του υποκείμενου σε φόρο κατασκευαστή οικοδομών, να επιλέξει την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του φόρου, προκειμένου η παράδοση των ιδιοκτησιών να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
  Πιστεύω ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις θα είναι καλοτάξιδος και θα βοηθήσει τους μικρούς επιχειρηματίες που τόσο πολύ τις έχουν ανάγκη».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  20 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Τα 15 στα Γιάννενα

  Στα 667 ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα στη χώρα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ  

  Νέα κρούσματα σε σχολεία των Ιωαννίνων

  Σε εγρήγορση βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων σε σχολεία

  Μεγάλη και ανησυχητική η διασπορά στο Ν. Ιωαννίνων

  Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.