Πέμπτη 28.01.2021
More

  Στη Βουλή οι απαντήσεις για το Β’ Κλειστό Γυμναστήριο

  Το Β’ Κλειστό Γυμναστήριο αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή

  Ένα θέμα που έχει έρθει στην τοπική επικαιρότητα και άνοιξε εκ νέου συζήτηση, το Β’ Κλειστό Γυμναστήριο αναμένεται να έρθει στη Βουλή και να τύχει επίσημων απαντήσεων από τους αρμόδιους υπουργούς

  Κι αυτό μετά την Ερώτηση που καταθέτει η Μερόπη Τζούφη, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί με άλλους 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ερώτηση διερευνά και το ζήτημα της μετεγκατάστασης γυμναστηρίου από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό.

  Στην ερώτηση τονίζεται πως σε προηγούμενη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, το αρμόδιο υπουργείο έκανε λόγο για απένταξη του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

  Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε διά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή «Βοτανικός», σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών τον Ιούλιο του 2019 με σκοπό τη συγκεκριμένη χρήση.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την απένταξη ή μη του έργου και καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν είναι βάσιμα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεταφορά του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα αντί της ανέγερσης νέας υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν ενημέρωση για τις τεχνικές εγγυήσεις καλής λειτουργίας, όπως και για το κόστος διάλυσης και μετεγκατάστασης του συγκεκριμένου γυμναστηρίου.

  Η ερώτηση

  Πιο αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών έργων στις αθλητικές υποδομές των Ιωαννίνων, δεσμεύτηκε το Μάιο του 2019 για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή «Βοτανικός», χωρητικότητας 3.000-4.000 θέσεων. Η εξαγγελία έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη, απαντώντας σε ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών.

  Η χρηματοδότηση του έργου είχε προβλεφθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ ο σχεδιασμός περιλάμβανε την ένταξη του στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του.

  Στις 20 Νοεμβρίου 2019, κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, με θέμα «Ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Ιωάννινα», θέτοντας μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα για τις οικονομικές και τεχνικές πτυχές του έργου.

  Ωστόσο, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών αναλώθηκαν σε ασάφειες και παρελθοντολογία, δημιουργώντας απορίες και ανησυχία για την επιτυχή έκβαση του έργου. Πιο ειδικά, γίνεται αναφορά σε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Δήμου Ιωαννιτών, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε και τελικά έληξε «άδοξα» στις 13 Μαρτίου 2012, με ευθύνη των έως τότε κυβερνήσεων.

  Επίσης, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών αναφέρονται σε τεχνική μελέτη του 2009, η οποία είναι σαφές πως απαιτεί επικαιροποίηση, τόσο στο τεχνικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Επίσης, αναφέρεται πως το έργο απεντάχθηκε από το ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς να τεκμηριώνονται οι λόγοι.

  Τέλος, η φράση του υφυπουργού Αθλητισμού είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική: «προκειμένου να διερευνηθεί από την υπηρεσία μας η δυνατότητα χρηματοδότησης του εν λόγω έργου μέσω ΠΔΕ της ΓΓΑ».

  Επιπρόσθετα ανακύπτει ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα, καθότι η εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου ανατρέπει τα δεδομένα της διαχείρισης του κλειστού γυμναστηρίου (πχ: προϋπολογισμός, προσωπικό), είτε χτιστεί νέα υποδομή είτε μεταφερθεί το κλειστό γυμναστήριο ξιφασκίας του Ελληνικού.

  Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

  1.Έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού τους αναγκαίους πόρους για την κατασκευή του έργου, μέσω ΠΔΕ της ΓΓΑ; Εφόσον οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, γιατί εδώ και 1.5 έτος η ΓΓΑ δεν έχει υποβάλλει καμιά πρόταση ΠΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης;

  2.Υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη του έργου ή οι εξαγγελίες αφορούν αυτήν του 2009;

  3.Σε περίπτωση διάλυσης του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας Ελληνικού και επανατοποθέτησης του στα Ιωάννινα αντί ανέγερσης νέου κλειστού γυμναστηρίου:

  • ποιο θα είναι το κόστος διάλυσης και ποιόν θα επιβαρύνει;
  • ποιες είναι οι τεχνικές εγγυήσεις καλής λειτουργίας του υπάρχοντος εξοπλισμού και για ποιο χρονικό διάστημα;
  • ποιο θα είναι το τελικό κόστος μετεγκατάστασης και πλήρους λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας, σε σχέση με την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και ενεργειακά αυτόνομου γυμναστηρίου στα Ιωάννινα;».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ