Τετάρτη 28.02.2024
More

  Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

  Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

  Πολυπληθής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών επισκέφθηκε σήμερα της Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε συνάντηση με τον προσωρινό πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς, τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, τον Χαλίντ Αλ Μίσρι κ.ά.

  Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο twitter, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα «βήματα» που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη Λιβύη καθώς και θέματα που άπτονται των διμερών τους σχέσεων.

  Επιπλέον, «υπέγραψαν 2 μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες και το πρωτόκολλο», χωρίς ωστόσο να έχει προς το παρόν διευκρινιστεί εάν αυτό το νέο «μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες» ανοίγει τον δρόμο για τη φημολογούμενη εκμίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες προς την πλευρά των ακτών της Λιβύης.

  Νωρίτερα σήμερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».

  Η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και ότι σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

  Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ