Πέμπτη 11.08.2022
More

  Το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο -Δεν χρειάζεται lockdown

  Δεν τίθεται θέμα lockdown ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση

  Με σημερινές δηλώσεις τους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισαν πως με το 73-75% του ενήλικου πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, δεν υπάρχει λόγος για κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας.

  Πλεύρης: Δεν θα υπάρξει lockdown -Οχι σε rapid test για είσοδο σε σουπερμάρκετ

  «Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρξει lockdown. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης. «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν» διευκρίνισε.

  Πλεύρης: Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ

  Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη». «Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» παραδέχθηκε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης.

  Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι, 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι, 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι, 10% εμβολιασμένοι. «Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.

  Γεωργαντάς: Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τον εμβολιασμό

  «Πάμε εξαιρετικά. Στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης την Παρασκευή θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ενώ τόνισε ότι κάθε μέρα μπαίνουν 20-25.000 καινούργιοι συμπολίτες μας και κλείνουν ραντεβού.

  Για την τρίτη αναμνηστική δόση, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι περάσαμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντες και χθες μόνο έκλεισαν τον ραντεβού τους 125.000 για την τρίτη δόση, ενώ προχθές ήταν 150.000.

  Δικαιούχοι, επανέλαβε ο υφυπουργός όσοι έχουν κλείσει το εξάμηνο και είναι 2,8 εκατομμύρια. Από αυτούς έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο και έχουν κλείσει το ραντεβού τους περίπου 850.000, δηλαδή ένα ποσοστό 65%. Σε λίγες ημέρες εκτίμησε ότι θα έχουμε φτάσει στους δικαιούχους.

  Χθες έγιναν συνολικά 80.000 εμβολιασμοί και φτάνουμε τον αριθμό των 100.000 που γινόταν το Μάιο, πρόσθεσε.

  Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει λόγος να γίνει lockdown

  Για τον ενδεχόμενο επιβολής lockdown ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει καθώς το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

  «Το lockdown δίνει προσωρινή ανάσα στο σύστημα υγείας αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τον εμβολιασμό».

  Για τους ανεμβολίαστους που πάνε για την πρώτη δόση, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε πως είναι νεότερης ηλικίας ή παραγωγικές ηλικίες. «Δυστυχώς είναι μικρότερη σε σχέση με αυτούς η συμμετοχή των μεγαλύτερων ηλικιών», σημείωσε. Όπως εξήγησε περίπου 570.000 άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι κατά βάση αυτοί που βρίσκονται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% που βρίσκεται στις μονάδες είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 60 ετών.

  Τα κίνητρα λειτούργησαν στις νέες ηλικίες, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση, συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Γεωργαντάς.

  Πέτσας: Καμία περίπτωση για lockdown

  Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οριζόντιο lockdown όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  «Τα μέτρα που λαμβάνουμε αποδίδουν ήδη καρπούς», είπε ο κ.Πέτσας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα θα σημειώσει απότομη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου. «Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού που φαίνεται ότι πάνε καλύτερα τις τελευταίες εβδομάδες και να πείσουμε όσους έκαναν νωρίς και τις δύο δόσεις να κάνουν τώρα και την τρίτη».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ