Κυριακή 23.06.2024
More

  Τσίπρας: Νέα διαύγεια για τα δημόσια έργα

  Ημερίδα με τίτλο «Ασφαλείς μεταφορές, σύγχρονες υποδομές» διοργανώνει ο τομέας Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  Νέα διαύγεια για τα δημόσια έργα καθώς «σκοτάδι σημαίνει οξυγόνο στη διαφθορά» είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Ασφαλείς μεταφορές, σύγχρονες υποδομές» που διοργανώνει ο τομέας Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

  «Η δημοκρατία είναι το συμβόλαιο οι όροι του είναι δικαιοσύνη παντού και για όλους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτοντας την πρόταση του κόμματος για τη θεσμοθέτηση, διαφάνειας αδειοδότησης δημόσιων έργων καθώς και υλοποίηση Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης τους με την σύσταση Εθνικού ψηφιακού μητρώου υποδομών όπου θα καταγράφονται τα πάντα και θα είναι στη διάθεση κάθε πολίτη. «Πολιτική μας βούληση να συγκρουστούμε με την παρακμή για τη δημόσια ασφάλεια» υπογράμμισε.

  Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις άξονες:

  Πρώτον, τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία -πρώτα από όλα- ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.

  Δεύτερον, τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων, ένα σύστημα που επί της ουσίας θα παρακολουθεί τα έργα.

  Τρίτον, τη θεσμοθέτηση, την υλοποίηση και τη λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

  Τόνισε πως χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι το να κάνουν το παν έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί μια αντίστοιχη τραγωδία, έτσι ώστε «να νιώθει κάθε πολίτης ασφαλής στις μετακινήσεις του».

  Άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «δεν νιώθουν όλοι οι πολιτικοί αυτό το χρέος. Κάποιοι ζουν με το άγχος της εικόνας. Με την εμμονή της επικοινωνίας και της προπαγάνδας».

  «Αποδείχτηκε φιάσκο το δήθεν επιτελικό κράτος. Η εκκρεμότητα παραμένει και είναι από τα μεγάλα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης» σημείωσε.

  Στη συνέχεια αν και δεν κατονόμασε πρόσωπα από την κυβέρνηση φωτογράφισε τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας «κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς. Αλλά πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».

  Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών -ανάμεσα σε όλα τα άλλα- ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους.«Ένα κράτος που χτίστηκε με τα παλιά υλικά της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.Και συντηρήθηκε με παλιές και νέες συνταγές διαφθοράς και εξυπηρέτησης συμφερόντων». «Ένα κράτος που αφού έκαναν λάφυρο, μετά απαξίωσαν συστηματικά. Δίνοντας ότι πιο χρήσιμο για το δημόσιο συμφέρον σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν. Αδιαφορώντας για τα βασικά. Ακόμη και την ασφάλεια των Πολιτών».

  Υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια «κάθε τρεις και λίγο μας έταζαν ότι αυτό το κράτος θα το διορθώσουν αυτοί που το απαξίωσαν. Άλλοι μας υποσχέθηκαν εκσυγχρονισμό.Άλλοι επανίδρυση. Άλλοι επιτελικότητα», τονίζοντας πως το επιτελικό κράτος «αποδείχθηκε φιάσκο», όντας η επανάληψη -σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση- «όλων των αρρωστημένων πρακτικών 40 και πλέον χρόνων».

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το χρέος είναι ακόμα ανεκπλήρωτο, και αυτό δεν είναι άλλο από το πώς θα έχουμε ένα ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που θα διασφαλίζει τα αυτονόητα και θα αποτρέπει τα αδιανόητα, όπως η τραγωδία των Τεμπών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ