Το ζήτημα των γυναικοκτονιών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή, με αφορμή τη δολοφονία γυναίκας στη Δράμα, προκαλώντας τοποθετήσεις από εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι βουλευτές εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την αυξανόμενη συχνότητα των περιστατικών και τόνισαν την ανάγκη για συντονισμένες παρεμβάσεις σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων αποτέλεσε η άποψη ότι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν μπορεί να περιοριστεί στην αυστηροποίηση των ποινών, αλλά απαιτεί ευρύτερες αλλαγές, με έμφαση στην εκπαίδευση, την πρόληψη και τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών αντιλήψεων.
Παράλληλα, κόμματα της αντιπολίτευσης επανέφεραν το αίτημα για νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», υποστηρίζοντας ότι η θεσμοθέτησή του θα ενίσχυε την ποινική αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Στράτος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, όπως η δημιουργία γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, η λειτουργία του Panic Button και η ενίσχυση δομών φιλοξενίας θυμάτων. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το φαινόμενο παραμένει υπαρκτό και απαιτεί πρόσθετες παρεμβάσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, έθεσε το ζήτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας από την έμφυλη βία, σημειώνοντας ότι η γυναικοκτονία αποτελεί έγκλημα με ιδιαίτερο κοινωνικό και έμφυλο κίνητρο.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπάρκας υπογράμμισε ότι πολλές από τις δολοφονίες συνδέονται με αντιλήψεις κτητικότητας και ελέγχου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επανάληψης αντίστοιχων περιστατικών χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Η Πλεύση Ελευθερίας, μέσω της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Τζώρτζιας Κεφαλά, πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δομών υποστήριξης θυμάτων.
Θετική στάση απέναντι στην πρόταση εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, κάνοντας λόγο για χρήσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η συζήτηση ανέδειξε ευρεία πολιτική συναίνεση ως προς την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης και προστασίας, με στόχο τον περιορισμό της έμφυλης βίας και των ακραίων περιστατικών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.







