Κυριακή 26.05.2024
More

  Ανασκεύασε την τοποθέτησή του για τις σήραγγες της Εγνατίας

  Εξηγήσεις στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έδωσε το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ανασκευάζοντας την τοποθέτησή του περί επικινδυνότητας σε δύο τουλάχιστον σήραγγες της Εγνατίας οδού μετά το Μέτσοβο, λόγω κακής συντήρησης.

  Η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη που προκάλεσε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, έγινε στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, με τον ίδιο ωστόσο να ισχυρίζεται πως η συζήτηση ήταν σε προσωπικό επίπεδο και δεν εντασσόταν στο πλαίσιο της συνεδρίασης και επίσης πως παραποιήθηκε.

  Επί της ουσίας όμως φέρεται να παραδέχθηκε πως δεν εννοούσε ότι υπάρχει επικινδυνότητα για τη διέλευση Ι.Χ και φορτηγών από τις σήραγγες της Εγνατίας οδού, με τις εντυπώσεις πάντως να μένουν όπως επίσης να έχει δημιουργηθεί δυσαρέσκεια στην Εγνατία Οδό Α.Ε και το υπουργείο Υποδομών για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την έκταση που έλαβε το θέμα το Σαββατοκύριακο διατυπώθηκαν οχλήσεις και προς την Εγνατία Οδό και προς συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πολιτική Προστασία και η Αστυνομία, σχετικά με την ασφαλή διέλευση οχημάτων από τις σήραγγες της Εγνατίας οδού, κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν στην εκτέλεση σχολικών εκδρομών από και προς την περιοχή μέσω του αυτοκινητόδρομου.

  Ο κ. Καχριμάνης φέρεται πως υποστήριξε στις εισαγγελικές αρχές που διέταξαν τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως οι σήραγγες της Εγνατίας και δη εκείνες που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην περιοχή τη δεκαετία του 1990 χρειάζονται έργα συντήρησης, καθώς αυτά δεν έγιναν στην έκταση που έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια.

  Διευκρινιστική δήλωση με βολές για «παραποίηση»

  Αργά το μεσημέρι η Περιφερειακή Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για παραποίηση των λεγομένων του κ. Καχριμάνη σε μία κατ’ ιδίαν και όχι δημόσια συζήτηση.

  «Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, την Πέμπτη 4 Απριλίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συζήτησης που προκλήθηκε από παριστάμενο μέλος της Επιτροπής για την αύξηση των τελών διοδίων στην Εγνατία οδό, που απασχολεί την επικαιρότητα, αναφέρθηκε ιδιωτικά και όχι υπό τη θεσμική ιδιότητά του σε θέματα συντήρησης της Εγνατίας για να στηρίξει την άποψή του περί αναγκαιότητας αύξησης των τελών.

  Η συζήτηση αυτή καταγράφηκε μη νόμιμα με μηχανικά μέσα, καθώς ουδείς των συμμετεχόντων σε αυτήν είχε ενημερωθεί ούτε πολύ περισσότερο είχε συναινέσει στην καταγραφή της και την εν συνεχεία αποσπασματική μεταφορά και διασπορά της στα μέσα ενημέρωσης.

  Είναι προφανές από το περιεχόμενό της ότι δεν πρόκειται ούτε για δηλώσεις, ούτε για καταγγελίες του περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά για απόψεις που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της ιδιωτικής συζήτησης με πολιτική αντιπαράθεση και διάσπαρτες παρεμβάσεις συνομιλητών.

  Εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και της έντασης της συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν συνήθεις, ενδεχομένως και «υπερβολικές» εκφράσεις της καθομιλουμένης. Λ.χ. καθημερινά σήμερα στο πλαίσιο κριτικής ακούγονται εκφράσεις για κατάρρευση του συστήματος υγείας, της δημόσιας διοίκησης κ.λπ.

  Μάλιστα την επόμενη ημέρα σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ερωτηθείς σχετικά, προέβη σε διευκρινίσεις.

  Η συντήρηση στην επικαιρότητα ανύπαρκτων «δηλώσεων» και «καταγγελιών» και η αυτόκλητη διασταλτική «ερμηνεία» τους δεν προσφέρουν στην ενημέρωση, το αντίθετο: την παραποιούν».

  Σκληρή επίθεση από ΛΑ.ΣΥ

  Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Γεώρ. Πρέντζας, επιτέθηκε με δριμύτητα στον κ. Καχριμάνη, τον οποίο κάλεσε να δώσει εξηγήσεις και σαφείς απαντήσεις όπως όμως παράλληλα κάλεσε και την Εγνατία Οδό Α.Ε, το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Υποδομών, όπως και την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε πριν από μήνες τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου και πλέον είναι ο παραχωρησιούχος μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης πριν από ένα δεκαήμερο.

  «Ο περιφερειάρχης Ηπείρου όφειλε ως πολιτικά προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας στην Ήπειρο, κατεπειγόντως να κλείσει την διέλευση οχημάτων από την σήραγγα της Κατάρας και από τα σημεία της Εγνατίας τα οποία δήλωσε ότι γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνα,  για να προστατεύσει το λαό από ένα ακόμη επικείμενο έγκλημα ανάλογο των Τεμπών. Η εταιρία Εγνατία οδός Α.Ε. η οποία έχει εδώ και χρόνια έως και σήμερα  την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας της συντήρησης του δρόμου, – συντήρηση την οποία ανέλαβε τον Αύγουστο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – δεν προέβη σε καμία ενέργεια προστασίας των οχημάτων. Εάν δεν ισχύουν οι δηλώσεις Καχριμάνη, τότε κινδυνεύουμε από αδίστακτους, οι οποίοι για να υπηρετήσουν τα κέρδη των ομίλων, είναι ικανοί να ξεστομίσουν τις μεγαλύτερες υπερβολές για να χειραγωγήσουν το συναίσθημα του λαού. Απαιτούμε άμεσα να παρθούν μέτρα ασφάλειας των μεταφορικών υποδομών και της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας.

  Απαντήσεις ζητά και η Νέα Αριστερά

  Στο ίδιο μήκος κύματος ζητώντας από τον κ. Καχριμάνη να δώσει απαντήσεις στους ταξιδιώτες της Εγνατίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των μετακινήσεων, κινείται και η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της.

  «Επισημαίνουμε τον κίνδυνο αύξησης στην εμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς την παραχώρηση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων σε ιδιώτες με όρους ξεπουλήματος για την χώρα και τους ανθρώπους της.

  Ζητούμε την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την παροχή, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού,  ασφαλών και οικονομικών – χωρίς αύξηση διοδίων  – μετακινήσεων.

  Η Νέα Αριστερά θα ασκήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει για να δοθεί πλήρης και δημόσια ενημέρωση για την κατάσταση του οδικού άξονα, στην κατεύθυνση απόδοσης ευθυνών, αλλά και εξεύρεσης άμεσων λύσεων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ