Σάββατο 27.04.2024
More

    Δημ. Μπούκας: «Δεν είναι λύση η αυστηροποίηση των ποινών»

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με απόφαση της Ολομέλειας των Συλλόγων απέναντι στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης για το νέο Ποινικό Κώδικα με τις προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα ακόμη και μικρής απαξίας, να επισύρουν πλέον εξαιρετικά βαριές ποινές. Ο νομικός κόσμος της χώρας μέσω των συλλογικών του οργάνων αλλά και με παρεμβάσεις διακεκριμένων ποινικολόγων έχει ταχθεί απέναντι στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως η αυστηροποίηση των ποινών δε μπορεί να αποτελεί την μόνη, ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση των διαχρονικών ανεπαρκειών της Πολιτείας και στη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αλλά και στην ορθή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

    Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώρ. Φλωρίδης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο τέλος Φεβρουαρίου να είπε από το βήμα της Βουλής πως το νομοσχέδιο διακρίνεται από την αντίληψη ότι οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης, πρόσθεσε όμως πως η Δικαιοσύνη που θα κληθεί να εφαρμόσει το Νόμο, θα αναδείξει ενδεχομένως αδυναμίες και κενά ώστε να βελτιωθούν στη συνέχεια.

    Ωστόσο, ο νομικός κόσμος της χώρας είναι ανάστατος, επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, θα οδηγηθούν στη φυλακή πάρα πολλοί πολίτες για αδικήματα μικρής απαξίας. Για ποινές έως ένα έτος, δίνεται αναστολή, για ποινές όμως από ένα έως δύο χρόνια, προβλέπεται ποινή φυλάκισης με την υποσημείωση της δυνατότητας εξαγοράς ή της επιβολής κοινωνικής εργασίας. Για τις ποινές από δύο έως τρία χρόνια, ένα μέρος της ποινής θα εκτίεται στη φυλακή από έναν έως και έξι μήνες.

    Όπως σημείωσε όμως ο διακεκριμένος ποινικολόγος Ιωαννίνων Δημ. Μπούκας, το βέβαιο είναι πως πολίτες υπεράνω υποψίας χωρίς να έχουν υποπέσει σε κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα, όπως μπορεί να είναι η ηχορύπανση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης.

    Μιλώντας στο ITV ο κ. Μπούκας έκανε λόγο για μία νομοθετική παρέμβαση που γυρίζει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω.

    «Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει ψηφιστεί στη Βουλή. Πλέον μιλάμε για ποινές φυλάκισης για αδικήματα όπως είναι η ηχορύπανση σε ένα κατάστημα. Για τέτοιου είδους αδικήματα θα οδηγείται κόσμος στις χειρότερες φυλακές της Ευρώπης και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως η Ιταλία που αρνήθηκε να εκδώσει στη χώρα μας έναν αλλοδαπό υπήκοο προκειμένου να δικαστεί, λέγοντας, ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη», ανέφερε αρχικά.

    «Έντονος λαϊκισμός»

    Ο κ. Μπούκας κλήθηκε να εκφράσει την άποψή του επί του ερωτήματος αν το νέο νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ενδεχομένως αβλεψίες του παρελθόντος, σε σχέση και με τις αλήστου μνήμης δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα ή αντίστοιχα της ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ.

    «Είναι σαφές, ότι στην αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας έγιναν πολλά λάθη από εκείνη την Κυβέρνηση, προκειμένου να ευνοηθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που επιδίδεται σε διακεκριμένες κλοπές και αυτό δεν έπρεπε να γίνει, γιατί μπορούσε να λυθεί με πολύ εύκολο τρόπο, κάτι που δεν έγινε. Από τον προβληματισμό όμως, περάσαμε στον λαϊκισμό. Για να υπάρξει μία ριζική αλλαγή το Ποινικού Κώδικα χρειάζονται μελέτες και έρευνες και όχι τρία – τέσσερα άτομα να συναποφασίζουν για το πώς θα αντιμετωπιστεί η μικροεγκληματικότητα, οδηγώντας τελικά στη φυλακή χιλιάδες πολίτες με αδικήματα ελάχιστης απαξίας», σημείωσε.

    Οι ευθύνες του νομικού κόσμου

    Καταλήγοντας, ο κ. Μπούκας παραδέχθηκε πως και στην προηγούμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, όπως και στην σημερινή, ένα μερίδιο ευθύνης ανήκει στα συλλογικά όργανα του νομικού κόσμου της χώρας, παρότι είναι συλλογική η απόφαση για την συνέχιση της αποχής. «Κάποτε, οι πρόεδροι και άλλα στελέχη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ήταν διαπρεπείς νομικοί στο ποινικό δίκαιο. Τώρα οι ηγεσίες ασχολούνται με το αστικό ή το διοικητικό δίκαιο και δεν αντιλαμβάνονται πόσο επιβλαβείς είναι οι νομικές τροποποιήσεις που επέρχονται. Ο ρόλος του δικηγόρου δεν είναι να υπερασπίζεται τον εκάστοτε πελάτη του, αλλά την ίδια την κοινωνία. Αν διακρίνει κάτι ότι είναι άδικο έχει υποχρέωση να αντιδράσει και αυτό κάνουμε με τη συνέχεια της αποχής, γιατί ό,τι συμβαίνει είναι το άκρον άωτον του παραλόγου», κατέληξε ο κ. Μπούκας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ