Σάββατο 27.04.2024
More

    Καμία περίπτωση επαναλειτουργίας των Δρυμάδων λένε οι τελωνειακοί

    Φρένο στους πρόωρους πανηγυρισμούς και τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων

    Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο οι τελωνειακοί υπάλληλοι μέσω της Ένωσης της 7ης Περιφέρειας και της Ομοσπονδίας τους, βάζουν φρένο στους πρόωρους πανηγυρισμούς και τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων, η οποία ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη στο 2ο Αντάμωμα των Πωγωνισίων το περασμένο Σάββατο στη Σιταριά Πωγωνίου.

    Ο κ. Καχριμάνης μετέφερε την ειλημμένη όπως είπε, απόφαση της Κυβέρνησης διά του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων, που θα εξυπηρετεί κυρίως τις δύο επαρχίες του Πωγωνίου στο ελληνικό και το αλβανικό έδαφος αντίστοιχα. Λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Δρόπολης Δημ. Τόλης είχε θέσει επίσης το ζήτημα αυτό, ως πάγιο αίτημα της ελληνικής μειονότητας που κάποια στιγμή θα πρέπει να ικανοποιηθεί.

    Η απάντηση και τοποθέτηση ωστόσο των τελωνειακών υπαλλήλων κινείται σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρου Λυκίδη, που είπε πως το Τελωνείο Δρυμάδων έχει καταργηθεί επίσημα το 2012 με Προεδρικό Διάταγμα και έκτοτε δεν υφίσταται καν.

    Πρόσθεσε ακόμη πως η λειτουργία ενός νέου Τελωνείου δε γίνεται με μία εθνική απόφαση, αλλά είναι μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών – μελών στη Συνθήκη Σένγκεν όπως η Ελλάδα, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κάποιος ότι οι όροι αυτοί πληρούνται ο κ. Λυκίδης τόνισε, ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος και καμία αναγκαιότητα για τη λειτουργία ενός ακόμη Τελωνείου στα σύνορα με την Αλβανία.

    «Με την ίδια λογική να ανοίγουμε και από ένα πέρασμα όπου μας εξυπηρετεί, θα μπορούσαμε να συζητάμε και για επαναλειτουργία της Πόβλας, του Κεφαλοβρύσου ή της Αγίας Μαρίνας; Έχουμε ήδη τρία σύγχρονα Τελωνεία που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν με την Αλβανία, ενώ κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας με Σκόπια και Βουλγαρία υπάρχουν μόλις πέντε Τελωνεία. Επομένως, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να συζητάμε για επαναλειτουργία του Τελωνείου στους Δρυμάδες για να εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη κίνηση μία – δύο φορές το χρόνο ενώ όλοι οι κάτοικοι της επαρχίας του Πωγωνίου από την Αλβανία εξυπηρετούνται από την Κακαβιά», ανέφερε ο κ. Λυκίδης, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν όλα τα παραπάνω δεν ίσχυαν, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία θα ήταν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.

    Και πολλές αιχμές…

    Καταλήγοντας ο κ. Λυκίδης έδωσε και μία ενδιαφέρουσα διάσταση για την ιστορία του Τελωνείου Δρυμάδων, με έναν πακτωλό εκατομμυρίων μέσω του Interreg Ελλάδα – Αλβανία που δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς όπως είπε, αλλά σίγουρα όχι για το Τελωνείο Δρυμάδων.

    «Το Τελωνείο ιδρύθηκε το 2005 για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους και έβαλε λουκέτο το 2012 με Προεδρικό Διάταγμα. Ας απαντήσουν όμως ορισμένοι πως δαπανήθηκαν τα 10 εκ. ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση των οδικών υποδομών και την ανέγερση κτιρίων γιατί στην ελληνική πλευρά δεν έχει φτιαχτεί το παραμικρό ενώ από την αλβανική πλευρά έχει τοποθετηθεί μία ξύλινη παράγκα. Ως Ένωση και ως Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων είχαμε καταγγείλει την ιστορία του Τελωνείου Δρυμάδων με πολύ σαφή τρόπο και το ίδιο καλούμε και όσους ενδιαφέρονται να το πράξουν με σαφή και υπεύθυνο τρόπο. Να μας πουν ποια είναι η ανάγκη που εξυπηρετεί ένα ακόμη Τελωνείο και έπειτα αν αποδείξουν ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, να φτιάξουν τις υποδομές και να προσλάβουν και το επιπλέον προσωπικό που χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ